Fyraftenskoncert med unge dirigenter Instrumentløse musikere


Fyraftenskoncert med unge dirigenter
Koncert | Onsdag d. 27. jun. 2018 | Claus Bergs Gade 9, Odense C | Pris: 0 Kr. | Ugens gæsteanbefaling er skrevet af: Jens Krog

Sted: Odense Koncerthus
Arrangør: Odense Symfoniorkester

Det virker måske tydeligt, hvad en dirigents rolle i et symfoniorkester er: et halvt hundrede mennesker sidder med hvert deres instrument, og nogen skal jo prøve at få de mange stemmer til at blive til én.

På den anden side: Det er altså ikke hobbybassister som undertegnede, som sidder der på rad og række i kjole og hvidt. Det er landets bedste professionelle musikere, som har flere øvetimer i hver uge, end en gennemsnitlig lejrbålsguitarist har på et år. De ved sgu godt, hvordan det skal lyde.

Det bliver ikke bedre af, at man i stedet for en habil stor/lilletromme-kombination har udstyret dirigenten med en lille forhøjning og en nærmest uanselig pind. Kan et enkelt menneske uden nogen form for lydbaseret instrument have nogen som helst indflydelse på en horde af bundrutinerede musikere, som kan stykket i søvne? 

Åbenbart. Dirigenterne hyldes i hvert fald på lige fod med de største soloviolinister og pianister. Jeg spurgte engang min gamle far, som ved noget om sagen, om, hvad det var de små mænd i pingvinsættene gjorde for musikkens udtryk. Han svarede vist nok, at det var et godt spørgsmål, men at der ikke var nogen tvivl om deres indflydelse.

Du kan selv få syn for sagn, når et helt hold dirigenter svinger stokken over Odense Symfoniorkester. Tag ned og oplev, hvordan dirigentens personlige stil og teknik rammer orkestret på forskellig vis og se, om du kan få færten af, hvad det er de gør, som løfter hele rummet op på et højere niveau.

Link til begivenhed

Skrevet af Jens Krog

Odense er for mig, ligesom mange andre byer, hvad man gør den til. Hvis man kun lever i sin lejlighed og på sit arbejde, så forbliver byen blot cykelturen imellem de to,...
This Is Odense