Postkort på IKEAs køleskabe Fri kølekabsfantasi


Postkort på IKEAs køleskabe
Andet | Mandag d. 11. maj. - Søndag d. 17. maj. 2020 | Pris: 0 Kr. | Ugens gæsteanbefaling er skrevet af: Rasmus Møller Madsen

Arrangør: Dig Selv

Jeg har en idé om at det bliver en ting, man gør i Odense. Når vi er på tur i Ikea, så medbringer vi postkort; skriver dem, siddende/liggende i udstillingsmøblerne. Hænger dem op på køleskabene i køkkenafdelingen. Jeg forestiller mig, at det bliver en skiftende collage af beretninger fra alverdens falske eller autentiske steder. 

En lystløgners køleskabsparadis, hvor ingen siger “spurgt”, hvis du skriver om hyggebesøg fra aliens i mikrobølgeovnen en søndag formiddag. Men også en ventil for sande picnic-tales fra Mosen om coronabøder og Harboe Pilsner galt i halsen.

Til at starte med er den områdeansvarlige ikke just fan. Men de timelønsansatte elsker det, og med tiden kan chefen godt se det smarte i det fra et business perspective. Det bliver til et indslag til sidst i TV-avisen på DR - det der hyggelige segment bagved rulleteksterne. Der bliver helt hjemligt i Ikeas køkkenafdeling. Folk begynder at lave mad i IKEA på de nytilsluttede induktionsplader og mødes til fællesspisning og et glas rødvin. Det er hyggeligt, og Ikea ser en enorm fremgang i besøgstallene. 

Ude i Odense begynder nogle at opsige deres lejemål. 

TV2 er ude denne gang. De interviewer en odenseansk kernefamilie: “Altså... Lars, ungerne og jeg er i IKEA døgnet rundt anyways. Vi klarer dagens arbejde på vores computere ovre i skrivebordsafdelingen, imens børnene har skole henne i sofaerne.” Der vises et klip af engelskundervisningen projekteret på et udstrakt badeforhæng, og 28 unger der titter hen over sofarygge, imens de skribler med små ikea-blyanter i hænderne. Wholesome. 

Et par måneder senere bor der tusindvis af mennesker gennem hele bygningen. Det er overhovedet ikke en fungerende virksomhed længere. Og så er det bekymrende længe siden, at medierne har fået livstegn fra chefen. 

Oppe i kantineskranken står en mand i et tyttebærplettet jakkesæt. “Det var virkelig et lorte marketingstunt med de køleskabspostkort” tænker han indvendigt, imens han disker køttbullar og kartoffelmos op til køen af snakkende mennesker. Men han er hverken tvær eller bedrøvet. Han står oprigtigt smilende og svarer med blink i øjet “I lige måde”, hvergang han får at vide, at maden ser dejlig ud i dag.

Link til begivenhed

Skrevet af Rasmus Møller Madsen

Opvokset i jysk skovidyl, selvforsynerdrømme, kærlighed, geder og koloenorme køkkenhaver. Senere forsigtigt trådt ind i civilisationen, oplevet komplekse sociale sam...
This Is Odense