Arkitekturfestival: Åbningsforeslæsning Den gode by lever i modsætningerne


Arkitekturfestival: Åbningsforeslæsning
Foredrag/debat | Fredag d. 2. okt. 2020 | Ny Vestergade 13, Odense C | Pris: 0 Kr. | Køb billet her | Ugens gæsteanbefaling er skrevet af: Bo Jessen

Sted: The Studio Gallery
Arrangør: Odense Architecture Festival

Den corona-udskudte arkitekturfestival åbner i denne uge og har det allermest meningsfulde tema man kunne forestille sig. Velfærdsby eller velstandsby? I forskellige former er netop dét spørgsmål centralt for alle de debatter, vi har lige her i Odense, netop nu, om den gode by.

I festivalens åbningsforelæsning slår Kristoffer Lindhardt Weiss, forfatter bag bogværket "Kritisk By" tonen an. Han mener at de danske velfærdsbyer er under transformation til velstandsbyer for de få.

For mig rammer temaet plet af to årsager. Dels fordi de grundlæggende dynamikker, der driver byudviklingen i dag: magt og profit, kun sjældent lader sig bøje af velmente visioner og frisere af bløde ord. Og dels fordi arkitekturen - byudviklingen - i sit væsen er lige så modsætningsfyldt som livet. I tvivl og til evig debat.

For noget by er bedre end andet, men udrydder man det andet mangler byen noget. Når noget er særligt skønt, fordi det er skabt med håndfast vision, er der mindre plads til fortolkning. Jo bedre byen bliver, jo færre mennesker har råd til at bruge den. De smukkeste idealer har produceret den dårligste by - men byudvikling uden idealer har ingen fremtid. Byudvikling er et middel til at forbedre byen, men når byudviklingen går i gang, er målet om en bedre by underordnet målet om at tjene penge. Byens urbanitet er den stærkeste kilde til vores kreativitet, men dræner vores hjerner. Grønne byer er sunde, men jo mere natur, der er i byen, jo mere plads optager de fra naturen.

Hvis nogen fortæller dig, at vejen til den gode by findes for enden af én bestemt vej, så skal du være på vagt. Uanset om det er tidens hedonistiske hotshotarkitekt, Bjarke Ingels, eller formanden for Arkitekturoprøret.

Her kommer mit kritiske manifest om den gode by: Den gode by er altid i bevægelse. Den gode by findes ikke i stilstand og den findes ikke i kompromiset. Den gode by findes i dialogen mellem modsatrettede visioner, der måske ikke umiddelbart synes at kunne leve sammen. En by er per definition et sted hvor modsætninger mødes, og når modsætningerne fjernes bliver byen enten en kulisse, der stikker dig løgnen om det gode liv, eller en slap masse uden fremdrift.

Hvad betyder det? Jo, en gade under ombygning er ikke en forhindring. Det er en drøm, som du bestemmer indholdet af. Den gode by er super urban, men også vildt og radikalt grøn. I den gode by bor rig og fattig side om side, har børn i den samme skole og deltager i den samme samtale. I den gode by findes både miniatureplanlagt helhed pyntet med formfuldendt forbandt og teglværkskunst og bagsider med graffiti og snavs. Den gode by har præsentable pladser og mellemrum, der kræver opdagelse. I den gode by kan tempoet tvinge din hjerne til at præstere usandsynlige ting, men der skal være lige så god plads til at drive væk i sovetilstand.

God arkitekturfestival!

Disclaimer: Arkitekturfestivalen arrangeres af Mira og Pil, der også er en del af This Is Odense. De har ikke indflydelse på ugens anbefalinger, men som altid siger vi det højt, når vi kender dem vi anbefaler. Se det fulde program på https://cafx.dk/odense/.

Link til begivenhed

Skrevet af Bo Jessen

Odense er et had-kærlighedsforhold. Det er byen som betyder meget for mig, men som jeg kun kan bo i hvis jeg lægger mine kræfter i at forandre den. Jeg føler et ansvar for hver halvfyldte koncert o...
This Is Odense