Svømmehallen Klosterbakken Det er dejligt at svømme. Især i bymidtens stemningsfyldte 30'er-svømmehal!

Svømmehallen Klosterbakken
Sights, Parks & Activities | Klosterbakken 5, Odense C | Skrevet af: Anders Skovgaard | 4 anbefalinger

”I wish you could swim. Like the dolphins, like dolphins can swim”

Med David Bowie i baghovedet synes jeg, at du skal tage en tur i Klosterbakkens svømmehal! Ja, bare det. Svøm en tur i Odenses absolut flotteste svømmehal og nyd 30’er-stemningen, fra bygningens røde arbejdermursten til det store vægmaleri inde i hallen. Og selvfølgelig det ikoniske neonskilt foran bygningen, hvor manden heiler i en 90-graders vinkel eller er ved at hoppe i vandet. Som øjnene ser. Det er hvert fald en fin bygning, og så svømmer vi for lidt.

Det er vist vildt sundt at svømme. Og sjovt. Men ikke poetisk. Det er faktisk frygtelig grimt at kigge på svømning. Det er en klodset disciplin. Man føler sig også lidt klodset, når man svømmer. Det er ikke en æstetisk sportsgren. Mener heller ikke, at der er mange billeder af svømmere i Leni Riefenstahls kunstfilm, som ellers har revl og krat med af alle de klassiske og særdeles poetiske sportsdiscipliner. Hvem husker ikke billederne af en muskuløs, adræt diskoskaster. Men altså ikke nogen svømmere. Det er ikke en poetisk disciplin.

Se bare amerikaneren og supersvømmeren Michael Phelps. Det er som at se en cykelpumpe på overarbejde i en snestorm. Det går uhyggeligt stærkt, men der er ingen sving i det. Ingen poesi eller elegance i de mekaniske pumpetæsk i klorvandet. Jeg ved ikke, om jeg decideret kan se en større elegance i den sovjetiske tredobbelte guldvinder fra OL i Moskva 1980, ‪Vladimir Salnikov, men det bilder jeg mig ind, at der er. Jeg så ham selvfølgelig ikke live, men har efterfølgende set flere klip med ham, og der var hvert fald en elegant menneskelighed i hans fremtræden, trods optræningen under det groteske sovjetiske styre. En mester trods placeringen i det menneskefremmede og våde element.

Men selvom vi nok hverken kan svømme så hurtigt eller se godt ud, mens vi gør det, så skal det ikke afholde os fra at tage en tur i Klosterbakkens svømmehal. Nyd det. Nyd vandet og mærk for hvert sving med armene, hvordan kroppen jubler. Det har reddet mig fra mange tømmermænd og lortemorgener at tage en dukkert inden arbejde eller som en frisk søndagsbeskæftigelse. Lækkerhed. Og hvis du møder en delfin dernede, så lad den gå. De er vanvittigt sjældne på vores breddegrader og sikkert også fredede.

Svømmehallen Klosterbakken er fra 1938, og bygningen dertil er af ældre karakter, hvilket har medført to betydelige moderniseringer sidenhen. Første gang i 70'erne, og senest i 2010-11, hvor hele bygningen blev gået igennem. Senest er der også kommet motionsrum, spabad, dampbad og sauna.

  • Man: 06.00 - 20.30
  • Tir: 06.30 - 20.30
  • Ons: 06.00 - 20.30
  • Tor: 06.30 - 19.00
  • Fre: 06,00 - 19.00
  • Lør: 07.00 - 14.00
  • Søn: 08.00 - 14.00
Link til sted Find vej


This Is Odense