Hangover guide - January 1st edition

Hangover guide - January 1st edition
Longread | Written by: Anna Skau Tolstrup | Translated by: Laura Malahovska | Sunday, December 31, 2017

English translation coming soon.

Da kommunal-regionsvalget var overstået, tænkte vi nok alle sammen, at det sværeste valg i lange tider var truffet. Men sådan er det ikke. Som altid starter vi et nyt år ud med at skulle træffe den kritiske beslutning om, hvad årets første måltid skal være. Og det måltid skal helst kurere de dårlige minder fra aftenen før, som man som oftest ikke engang kan huske, når man modvilligt slår øjnene op et ukendt sted med dårlig smag i munden og diverse konfetti- og kransekagestykker i parykken.

Vi ved alle sammen, at de fleste leveringssteder først åbner omkring klokken 16, og eftersom mange af os åbner vores livløse øjne et par timer før, så er det væsentligt med en guide. En guide, der kan understøtte de slingrende, stålsatte, blåmærkede undskyldninger af stylter, der skal føre dig mere eller mindre sikkert til et madsted, der er det værd. En guide, der tager højde for, om du har købt en hest i din brandert (true story) og derfor ikke har mere end 20 kroner. En guide, der arbejder i friturens tegn, men også har forståelse for halloumiostens vidunder. Godt nytår, og without further ado:

PS: Jeg holder nytår på Østergade, og skal på en magisk måde bevæge mig hjem til Søndergade dagen efter. Derfor er guiden rettet i mod bymidten. Hvis byens bedste burger og/eller butterchicken no. 1 skulle være i Hjallese, så send skud ud! Det kan også sagtens være på vejen til Hjallese, En Skildring fra Alfarvej, om man vil (som også er to fremragende romaner fra Pontoppidan; Den gamle Adam og Højsang, i. e.). Jeg prøvesmager den nok ikke i morgen, men vi deler det gode med hinanden, ikke?

 

EMILS HOTHOUSE

Vestergade 89, åbner: jeg har aldrig oplevet dem lukket, hjemmeside her

Odense har nogle særlige varemærker, som vi alle sammen kender og desværre til tider underkender. Emils er en af dem. Som Søndergadebeboer i over tre år har ham der Emil med det varme hus været den ven, jeg altid har kunne regne med. Den franske hotdog til 12 kroner er efterhånden (i al fald i mine kredse) en evergreen, men det er deres pommes frites til en tyver, der er den egentlige stjerne. Du får pommes, der smager, som de skal: ingenlunde af kartoffel og usandsynlig meget af fedt og salt. Det er rigeligt fantastisk og skal nok kunne give samtlige af de nye beboere i dit hoved, der mener at de skal bygge en parkeringskælder med letbane ovenpå, et par blodpropper, så du kan få lidt ro.

MOLOTOV

https://www.facebook.com/molotovodense/

Gråbrødre Plads 4, ST, TV, åbent fra 14 - 21, hjemmeside her (facebooken informerer mere)

Molotov smager godt. Molotov er simpelt. Molotov er billigt. Og nu har jeg lavet en triade, så den littære del i en tømmermændsmadguide også er on point. Men altså…. Der er ikke så meget pis med Molotov. Fritterne er gode – tænk Sunset Boulevards, bare bedre med et tydeligt hint af kartoffel og lækre krydderier. Og så er der én mayo. Og den er god. Smager, som mor piskede den. Burgeren er klassisk med gode råvarer, der smager, som de skal. Du kan få en menu med sodavand, burger og pommes til 120 kroner. Som er billigt.  Det er god grease med hint af kartoffel. Og hvis det hele er ægte slemmo, kan man fandmer også få milkshakes. Jeg har ikke selv smagt mælke-underet, men is kan vel kurere det meste??

BURGER ANARCHY

https://www.facebook.com/burgeranarchyodense/

Gravene 2A, åbner fra kl. 14, hjemmeside her

Burger Anarchy er efterhånden en odenseansk burgerbarsbastion. Det er en lidt anderledes burger i forhold til Molotov, der kører den mere good-ol’-amurican. Men anderledes er som altid godt – og når det anderledes serveres med marvmarmelade og ahornglaseret bacon, så er det tømmermændsmadguide anno 2018 værdigt. Det er også her, at halloumiosten gemmer sig i samspil med enten vildsvin eller lam og syltede bøgehatte. De har faktisk også opfundet en hel ny burger til nytårsanledningen kaldet Big Anarchist, som er dobbelt op på ost, bøf og bacon, som nok på dagen efter dagen er det tætteste, der kommer til at simulere en genopstanden Jesus, der opfinder skiveskåret brød.

Pro fif: Genialt sted til dine højskole-veganer-uden-gluten-og-lykke-i-livet-venner - Burger Anarchy har rent faktisk formået at skabe den første veggie-bøf, jeg har brudt mig om!

NB: Der er et begrænset antal Big Anarchist (mirakler fås jo ikke i utal), og de starter deres take away med afhentning fra klokken 14 og levering fra klokken 16-21.30

 

WERNERS GRILL

https://www.facebook.com/wernersgrill/

Nørregade 22, åbner klokken 12-21, hjemmeside her

Som min mor aldrig sagde, men burde have sagt, så kan sovs kurere det meste. Og hos Werners kan du få den pøset over din burger (i. e. bøfsandwich), indeholdende hvad der svarer til Dantes vej gennem purgatoriet. I stedet for frådseri får du løgkompot, gerrighed som en hakkebøf. Hovmodet svarende til de syltede agurker og rødbeder, misundelsen i de ristede løg; dovenskabens ketter og vellystens remo. Og vreden, den boblende brune vrede, der som et vulkanudbrud opløser alt andet og som konklusion på værket præsenterer din sandwich som et naturfænomen. Werners Grill er din vej ud af skærsilden. Og hvis skærsilden virker som en lettere overdreven etiket, så har de også flæskesværdssandwich, og en sprød sværd, det er altså det meste værd.  

EYDES GASTRO PUB

https://www.facebook.com/eydesgastropub/

Kongensgade 31A, åbner klokken 12-23 (brunchbuffet til klokken 16), hjemmeside her

Skal der brunches, så lad det blive her. Eydes byder på brunch fra klokken 12, så dit bacon-begær kan blive stillet. For let’s face it, selvom sovsen har (burde have) en fast plads i tømmermændsmadspyramiden, så er bacon bare stjernen, der stråler øverst på træet. Men der er også et andet B, som Eydes formår at gøre bemærkelsesværdig: brånsvir. Jeg havde aldrig selv troet, at jeg skulle brunche med bacon og brunsviger, men det kilder alle steder, det gør ondt dagen derpå. På den anden side, så har foreningen af brun farin og smør aldrig gjort nogen noget. Det har min mor faktisk sagt.  

Det er ikke fordi, der er en synderlig morale og/eller pointe med dette frisk-fra-frituren-skribleri. Andet end, måske, at vi selvfølgelig alle sammen skal have det godt - også i selvforskyldte og (især i) lidet flatterende situationer. Vi skal hjælpe hinanden til at have det godt også dagen derpå - og selvom det nødvendigvis ikke virker sådan, så kan et par gyldne koordinater til nærmeste oliekasse også være en kærkommen håndsrækning. Jeg mener ingenlunde, at vi sikrer verdensfreden med diverse gode-ting-at-dyppe-i-henvisninger, men måske vi kan sikre freden i det lille, trætte hoved ved lækkert indtag længe nok, til at vi kan tage endnu en lur.

Godt nytår! 

Pro kebab fif: efter sigende skulle byens bedste kebab befinde sig på Nansensgade 2 hos Østens Grill. Om de har åbent, ved jeg ikke, men hvis de har, så er der kø!Close

This Is Odense reviews cultural policy

This Is Odense reviews cultural policy
Opinions | Written by: This Is Odense | Wednesday, November 15, 2017

Sorry, there is no English version yet for this particular article! Do you want to translate for This Is Odense? Get in touch.Close

Why do they leave? And what can we do about it?

Why do they leave? And what can we do about it?
Debate | Written by: Kristian Bang Hansen | Translated by: Kristian Bang Hansen | Thursday, June 29, 2017

It happens on a regular basis. Often it's not a surprise to me. Nevertheless, it hits hard on the morale. Whenever one of Odense's great artistic talents moves to Copenhagen I am reminded that Odense as a metropolis is still a fragile size.

In a moment of resignation, it feels like building sand castles, while the everlasting waves of the ocean suck out the foundation under the towers. That's how I felt when almost the whole music collective behind "Under Livet" and "Vellness Plader" chose to pack their suitcases 1-2 years ago. So sad and at the same time so perfectly understandable.

But could it be different? Even Hans Christian Andersen jumped on the same carriage to Copenhagen and only returned when the city was illuminated in his honor. We have a number of well-known musicians who live here in the fall of their career. Let's get some more to settle down while they're on top.

It should be possible to work full time with music in Odense - even if you do not play in TipToe Big Band, in the Symphony Orchestra or teach at the Music Conservatorium, music school, etc. I wonder, if just one large band was signed AND chose to stay here...

The number of festivals and concerts i Odense just continue rising. There are now more than one hundred organizer groups, associations and venues that cultivate music in Odense and serve ever more wild music experiences for the odenseanans. Many of the new and especially young artists in the city have a level of ambition and creative energy we have rarely seen.

But still every year there is an unbearable number of Funen's most talented musicians and singers who pack up their guitars and move to Copenhagen. Still, Odense is not seen as an attractive place to pursue the dream of a professional career in the music industry - in spite of a flourishing music scene.

It is clear that continuity has been lacking. With continuity, the creative music communities and collectives grow with strong identities and attractiveness and with roots spreading out to venues, pubs, indie labels, concert halls, record stores, etc.

Odense has been a training course for the talents - organizers and musicians - but neither their plan nor their dream in the long run. The creative music communities have come and gone. The stories about the 90's electronic scene and the 00's metal scene could easily be mistaken as myths for newcomers to Odense. The story of the city's music life has been centered around the guys that stayed - Rock Nalle and Kim Larsen.

But that's not because we do not create these talents on Funen. There are just not many of them who have seen a future here. So what does it take? It didn't take many months after MØ or Malte Ebert moved to Copenhagen before they got their breakthrough.

How do we create continuity so the young creative talents can grow in concert with the established artists, and music environments and collectives can put down their roots and become part of the identity of both the city and the island?

Klub Golem is probably the only example (and an excellent one!) of a music scene that has grown a strong identity and attractiveness through many years of continuity. Some key individuals have simply chosen to stay here in the city. Imagine if the same had been the case with the Fallos Concerts, Leaves Festival and Off The Hook?

Before the folk education was moved to Esbjerg, the Music Conservatory helped to build a sparkling folk scene in Odense. Today, Folk DMA (Danish Music Awards) is typically filled with prize winners from Funen - but the pubs and venues in Odense are not.

Right now it is exciting to follow the attempt of Anders Mogensen and the other great people in Odense's jazz scene to establishing Odense as a true jazz city with a food chain from one of Europe's best jazz educations (as the Music Conservatorium in Odense actually is) through venues and festivals to professional careers in local ensembles and orchestras.

Odense also has a great geographical advantage if you want to tour around the country. There is a huge cultural momentum on Funen, represented by new ambitious festivals such as Heartland and Tinderbox, award-winning theaters and flourishing creative communities at the ports of Odense and Svendborg. Now we've even got the Music Days-festival to the island.

Could it just be because everyone else does it? And that everyone before them also did? Is it just a "fear of missing out"? Help me understand it - maybe we can do something about it together.

think if they were still here…

A selection of Funen's musical diaspora:

Claus Hempler / Folkeklubben / Gulddreng / Lucy Love / Moses: "Andreas" / Master Fatman / MØ / Niels Skousen / Reptile Youth / Sebastian Lind / The Eclectic Moniker / THE WHITE ALBUM / TÅRN

Adi Zukanović / AKSGLÆDE / Christian Juncker / FRANSKE PIGER / FRIBYTTERDRØMME / Geolo Gee / Jesper Mechlenburg / Julie Bertelsen / Jullie Hjetland (Lukkif) / Keith Canisius (Rumskib) / Sylle Struck

BLACK HORSE / DE HØJE HÆLE / DEN FJERDE VÆG / ETAGEN UNDER / FLER FARVER / FIRST FLUSH / FOR AKIA / JØRCK / Kasper Tagel / Keld Lauritsen / Kiki Brandt / onkel ond band / PLÖK / THE LOVE COFFIN / Time Masters / Uffe Steen

Anja Kickbusch / Anna Mose (Gerda Monroe & IKI) / DIET / EKSIL / Gottschalk / GULDIMUND / Juju Me / Karen Mose (Phønix) / KEINE FEAR FOR FLANGEr / La Cuchina Som Sistema / Paper Cranes / Sille Nilsson / Sjæl i Flammer  / SON OF CAESAR / The Folk FactoryClose

Odense: The festival frenzy continues

Odense: The festival frenzy continues
List | Written by: Kristian Bang Hansen | Translated by: Irina Antonescu | Wednesday, May 17, 2017

For the third year in a row, I have the pleasure to present you This Is Odense's complete guide of the festivals going on here in the city.

As in previous years, the guide is published while the festival year is already well under way. Personally, I've already missed 17 festivals this year - and there hasn't even been Havnekultur (Harbour Culture Festival) yet. Wild. Strong new initiatives came along, such as the Female Festival, Mer' Metal Festival, while the Zombie Festival returned as an exemplary collaboration with the Music Library. See all of them at the bottom of the article.

Now that we reached mid-May, the city's organizers gathered the courage to move outside and occupy all kind of squares, parks and outdoor scenes. Now the events begin to seriously fill-up the calendar! And it will get tightly packed. In 2016 we had 61 festivals in the guide. This year there are 78! And it shows that it's not only the number rising. The ambitions and creativity also seem greater than ever. Let's take a look:

1. Scenoskop THeatRE festival

Theatre | 3 days | May | Organizer: Scenoskop | Location: Odense Teater

Link tO THE EVENT

 

2. THeatRE CavalCade

Theatre | 4 days | May | Organizer: Odense Dramaskole | Location: Odense Dramaskole, Ørstedsgade 12

LINK TO THE EVENT

 

3. Odense Tartelet Festival

Food and Music | 1 day | May | Organizer: Restaurant Grønttorvet | Location: DOK5000

LINK TO THE EVENT

 

4. Fladfiske Festival

Fishing | 1 day | May | Organizer: Jan og Bo's Lystfiskershop | Location: Odense Harbour

LINK TO THE EVENT

 

5. MakerCity Festival

Exhibition and workshops | 3 days | May | Organizer: MakerCity | Location: Odense Harbour

LINK TO THE EVENT

 

6. Odense Havnekulturfestival

Music, dance, art, food and water activities | 3 days | May | Organizer: Ungdomshuset, Odense Municipality | Location: Odense Harbour

LINK TO THE EVENT

 

7. Warehouse Festival

Electronic Music | 2 days | May | Organizer: Slagteriet and Rave Republic | Location: Slagterigrunden 

LINK TO THE EVENT

 

8. Diversity festival

Parade and music | 1 day | June | Organizer: Mangfoldighedsfest Odense | Location: Odense Centre and Kongens Have

LINK TO THE EVENT

 

9. BørnefestiBAL

Children's festival, music and playground | 1 day | June | Organizer: BørnefestiBAL | Location: Munke Mose

LINK TO THE EVENT

 

10. German Village AND Bierfest

 Beer, market, food, party and games | 4 days | June | Organizer: Københavns Oktoberfest | Location: Kongens Have

LINK TO THE EVENT

 

11. Silhuetten

Music | 1 day | June | Organizer: Pro4 og Lavuk | Location: Odense Atletikstadion

LINK TO THE EVENT

 

12. NBA 3X Odense

Sport and entertainment | 3 days | June | Organizer: Odense Municipality | Location: Havnepladsen

LINK TO THE EVENT

 

13. THE FUNEN CATTLESHOW

Cattleshow, exhibition, food and entertainment | 3 days | June | Organizer: Det Fynske Dyrskue | Location: Dyrskuepladsen

LINK TO THE EVENT

 

14. ACting SCHOOL's THEATRE FESTIVAL

Theatre | 6 days | June | Organizer: Den Danske Scenekunstskole | Location: Skuespillerskolen and Theatre Momentum

LINK TO THE EVENT

 

15. Asian Culture Festival

Food, music and dance | 2 days | June | Organizer: Asian Culture Festival and Brandts Klædefabrik | Location: Brandts Passage

LINK TO THE EVENT

 

16. RiddimFestival

Music | 2 days | June | Organizer: RiddimFestival | Location: Asgar Anlæg

LINK TO THE EVENT

 

17. Pure Festival

Music, art and short films | 2 days | June | Organizer: Kansas City | Location: Kansas City

LINK TO THE EVENT

 

18. Tinderbox

Music | 3 days | June | Organizer: Tinderbox Entertainment | Location: Tusindårsskoven

LINK TO THE EVENT

 

19. Triatlon Festival

Sport | 4 days | June | Organizer: Udvikling Fyn/Sport Event Fyn | Location: Havnebadet

LINK TO THE EVENT

 

20. Worldstory Festival

Workshops, music and dance | 6 days | July | Organizer: Worldstory Festival | Location: Bjergager Solby

LINK TO THE EVENT

 

21. SUmmer iN Farvergården

Music, theatre for children and games | 25 days | July | Organizer: Kulturmaskinen | Location: Farvergården

LINK TO THE EVENT

 

22. Bas Under Buen

Music | 1 day | July | Organizer: OHOI! | Location: Stark-grunden

LINK TO THE EVENT

 

23. GRØN

Music | 1 day | July | Organizer: Muskelsvindsfonden and Tuborg Music | Location: Dyrskuepladsen

LINK TO THE EVENT

 

24. Jam Days

Jazz, blues and folk music | 5 days | August | Organizer: Jam Days | Location: Amfipladsen, Farvergården and Dexter

LINK TO THE EVENT

 

25. Odense Medieval days

Market and entertainment | 5 days | August | Organizer: Odense Middelalderdage | Location: Tusindårsskoven

LINK TO THE EVENT

 

26. Hesbjerg Gøglertræf

Juggling, circus, food and music | 4 days | August | Organizer: Hesbjerg Gøglertræf | Location: Hesbjeg Slot

LINK TO THE EVENT

 

27. HOLI LIFE - Music Festival of Colors

Music and dance | 1 day | August | Organizer: HOLI LIFE Danmark | Location: Kongens Have

LINK TO THE EVENT

 

28. HCA City Games

Sports | 6 days | August | Organizer: Odense Gymnastikforening | Location: Odense Idrætspark

LINK TO THE EVENT

 

29. Dynamo's festival for CONtemporary circus And performing arts

Circus and performing arts | 2 days | August | Organizer: TinCan Company | Location: Byens Ø

LINK TO THE EVENT

 

30. Odense Flower festival

Exhibition and entertainment | 4 days | August | Organizer: Odense Blomsterfestival | Location: Odense Centre

LINK TO THE EVENT

 

31. odense japan days

Dance, performances, workshops and exhibitions | 2 days | August | Organizer: Odense Japan Day | Location: Kulturmaskinen and Odense City Hall

LINK TO THE EVENT

 

32. SEAFOOD festival Odense

Food | 2 days | August | Organizer: Restaurant Nordatlanten | Location: Byens Ø

LINK TO THE EVENT

 

33. H.C. Andersen Festivals

"Anything can happen" | 8 days | August | Organizer: H.C. Andersen Festivals | Location: Odense Centre

LINK TO THE EVENT

 

34. Spoken Word Festival

Readings, music, debate and lectures | 7 days | August | Organizer: Studenterhus Odense | Location: Odense Centre

LINK TO THE EVENT

 

35. HCA Comedy Festival

Stand Up | 4 days | August | Organizer: Stand Up i Odense | Location: TBA

LINK TO THE EVENT

 

36. Skibhusfestival

Music and games | 1 day | August | Organizer: UngNord, Odense Municipality | Location: Skibhuskvarteret

LINK TO THE EVENT

 

37. OFF - Odense International Film Festival

Film, games, food and entertainment | 7 days | August | Organizer: Odense International Film Festival, Kulturmaskinen | Location: Brandts Klædefabrik

LINK TO THE EVENT

 

38. Højbystævnet

Folk Music | 3 days | September | Organizer: Højbystævnet | Location: Højby Forsamlingshus and Café Bakkegården

LINK TO THE EVENT

 

39. DAY of the beer

Market, tastings and music | 1 day | September | Organizer: Ølentusiaster i Odense | Location: Amfipladsen

LINK TO THE EVENT

 

40. Karrusel

Music and street party | 3 days | September | Organizer: Karrusel | Location: Odense Centre and Harbour

LINK TO THE EVENT

 

41. Port wine festival

Market and tastings | 2 days | September | Organizer: Arrangørgruppen "Portvinsfestival i Vintapperstræde" | Location: Vintapperstræde

LINK TO THE EVENT

 

42.Mod.Strøm

Music, art and cultural experiences | 10 days | September | Organizer: Kulturregion Fyn | Location: Hesbjerg Slot

LINK TO THE EVENT

 

43. Day of the fiord

Water and nature activities | 1 day | September | Organizer: Kerteminde, Nordfyns, Odense Municipalities | Location: Odense Fjord, Stige Ø and the Harbour

LINK TO THE EVENT

 

44. SPIS! Odense Food Festival

Food, market, film, lectures and workshops | 7 days | September | Organizer: SPIS! Odense Food Festival | Location: Odense Centre

LINK TO THE EVENT

 

45. Semester start festival SDU

Music | 1 day | September | Organizer: Syddanske Studerende | Location: SDU in Odense

LINK TO THE EVENT

 

46. Odense Baroque festival

Classical Music | 3 days | September | Organizer: Odense Barokfestival | Location: Vor Frue Church

LINK TO THE EVENT

 

47. MIX ODENSE | LesbianGayBiTrans Film Festival

Film | 5 days | October | Organizer: Lambda | Location: Café biografen

LINK TO THE EVENT

 

48. WHINN - Week of Health and INNovation

Conference, exhibition, workshops and lectures | 3 days | October | Organizer: WHINN | Location: Odense Congress Center

LINK TO THE EVENT

 

49. PHONO festival

Electronic music, light and sound art | 4 days | October | Organizer: PHONO | Location: Odense Harbour

LINK TO THE EVENT

 

50. FUNEN Tango Festival

Dance | 3 days | October | Organizer: Baila el Tango - Argentinsk Tango på Fyn | Location: Rosenbæk Torv

LINK TO THE EVENT

 

 

51. Harry Potter Festival

Readings, sport, music and games | 3 days | October | Organizer: Odense Bibliotekerne | Location: Odense Centre

LINK TO THE EVENT

 

52. Entrepreneur festival

Workshops and lectures | 5 days | November | Organizer: Odense Municipality | Location: Stjerneskibet

LINK TO THE EVENT

 

53. Southern Denmark Music Conservatory'S Chamber Music Festival

Classical Music | 6 days | November | Organizer: Syddansk Musikkonservatorium | Location: Musikkonservatoriet, Musikbiblioteket and SDU

LINK TO THE EVENT

 

54. Lying festival

Games and storytelling | 1 day | November | Organizer: Odense Bibliotekerne | Location: Musikhuset Posten

LINK TO THE EVENT

 

55. Odense Gaming Week

E-sport and gaming | TBA | November/December | Organizer: Odense Municipality | Location: ODEON

LINK TO THE EVENT

 

56. odense illuminated

Light art, music, lectures and torchlight procession | TBA | December | Organizer: HCA Fonden, SDU and Odense Municipality | Location: Flakhaven, SDU and others

LINK TO THE EVENT

 

57. H.C. Andersen Christmas market

Historical market, food and entertainment | 6 days | December | Organizer: Odense Municipality | Location: Sortebrødre Torv

LINK TO THE EVENT

 

FestivalS you (MIGHT) HAVE already missed

58. SPIS! WEEK 5

Food | 6 days | February | Organizer: SPIS! Odense Food Festival | Location: 11 restaurants i Odense | LINK TO THE EVENT

59. Winter jazz

Music | 24 days | February | Organizer: Copenhagen Jazz Festival | Location: Dexter, Studenterhuset and Momentum | LINK TO THE EVENT

60. Dining Week

Food | 8 days | February | Organizer: Dining Week Restaurant Festival | Location: among others Restaurant Nordatlanten, Oluf Bagers Gård, Bacchus and Odense Zoo | LINK TO THE EVENT

61. Mer' Metalfest

Music | 3 days | February | Organizer: Kansas City | Location: Kansas City | LINK TO THE EVENT

62. Female Festival

Music, lectures and workshops | 3 days | February | Organizer: Female Festival Arrangørgruppe | Location: Ungdomshuset | LINK TO THE EVENT

63. SpOT ON - Festival For Up-Coming Bands

Music | 2 days | March | Organizer: UngNord, Odense Municipality | Location: Kulturmaskinen | LINK TO THE EVENT

64. Music Days

Lectures, talks and workshops | 3 days | March | Organizer: Music Days | Location: ODEON | LINK TO THE EVENT

65. Odense LyriC Festival

Readings and music | 9 days | March | Organizer: Lyrikgruppen FynsVærk | Location: Teater95B | LINK TO THE EVENT

66. LIQUOUR Festival

Tastings and market | 1 day | March | Organizer: Vinens Verden | Location: Teater95B | LINK TO THE EVENT

67. SPRING festival

Classical music | 6 days | March | Organizer: Syddansk Musikkonservatorium | Location: Musikkonservatoriet | LINK TO THE EVENT

68. Odense Zombie Festival

Film, music, lectures and zombie walk | 4 days | March | Organizer: Odense Zombie Events  | Location: Musikbiblioteket | LINK TO THE EVENT

69. Mer' EleCtroniC FestIVAL

Music | 3 days | April | Organizer: Kansas City | Location: Kansas City | LINK TO THE EVENT

70. THE GOLDEN EGG

Film | 1 day | April | Organizer: Media Studies at the University of Southern Denmark | Location: SDU in Odense | LINK TO THE EVENT

71. The Ugly Duckling Swing Festival

Dance | 4 days | April | Organizer: Lindy Hop Odense - Swing the Shoes | Location: OASK Danseskole | LINK TO THE EVENT

72. DAY OF THE DANCE Odense

Dans og performance | 1 day | April | Organizer: Odense Kommune | Location: Odense Centrum | LINK TO THE EVENT

73. Forskningens Døgn

Research Festival with lectures, entertainment and workshops | 1 day | April | Organizer: Unversity of Southern Denmark | Location: SDU in Odense | LINK TO THE EVENT

74. Odense CELEBRATES ODEON

Music, theater, dance and performance | 9 days | May | Organizer: Odense Municipality | Location: ODEON | LINK TO THE EVENT

75. Bonsai Festival

Exhibition and shows | 1 day | May | Organizer: Dansk Bonsai Selskab | Location: Odense Sportscentrum | LINK TO THE EVENT

76. Odense GAME festival

Board games, film and food | 1 day | May | Organizer: Odense Spilfestival | Location: Amfipladsen | LINK TO THE EVENT

77. Pale Ale Festival

Beer and music | 4 days | May | Organizer: Christian Firtal | Location: Vintapperstræde | LINK TO THE EVENT

78. Mer' Rap Festival

Music | 2 days | May | Organizer: Kansas City | Location: Kansas City | LINK TO THE EVENT

Here's an overview of the year's festivals. Click on the picture, print it out and hang it up.

Odense has many festivals. Here in the guide I've added 78, but one can always discuss where the boundary between event and festival should be drawn. You have most probably been wondering about one or more of them along the way. Maybe you instantly thought about the Day of the Cake when you saw the Day of the Beer or stumbled a bit upon Semesterstartsfesten, because you remember how the parties used to be at SDU when you went there years ago... Perhaps the list should focus more on quality than quantity?

Shoot with suggestions and criticisms. So maybe next year I'll hit right on the spot.

I would also like to hear, what do you think is still missing here in the city? What about some festivals that acclaim Odense as a robot city? Cycle city? Green city? Some more festivals that focus on the distinctiveness of our various quarters? Skibhus takes the lead in 2017, and last year we had an "Østerbro Festival". This year the Vesterbro Resident Association has also begun to move things ahead, starting with the market days at Grønnegade. Exciting. Let's see when Dalum/Sanderum, Bolbro, Åløkke, Hunderup and the others can follow suit.

On the rest of Fyn, there are also lots of exciting stuff happening on the festival front, where the local character and environment are exploited in an exemplary manner: Heartland, Avernax, Fællestival, Svendborg Graphic, Svendborg Sound, Hindsgavl Festival and Love In on Skarø.Without copying, are there some significant trends we could use for inspiration here in Odense?

Join the debate and write your comment(s) below.Close

Odense’s restaurant revolution continues!

Odense’s restaurant revolution continues!
Opinions | Written by: Bo Jessen | Translated by: Laura Malahovska | Sunday, November 13, 2016

The English-speakers in Odense also need to know what is cooking on the local culinary scene. In this updated translation of our fall text we take a look at the trends and point out new and upcoming restaurants.

About a year ago, we wrote about the restaurant revolution that has transformed Odense into a gastronomic destination. Since then, Restaurant Pasfall has been mentioned in the Michelin Guide, the latest White Guide lists 11 of Odense’s restaurants and notes the city’s development as particularly interesting. The city’s gastronomic scene has also been covered in a series of articles in SAS Travel Magazine, where they also interviewed members of This Is Odense. Food critic Anders Husa has written a food guide for the city, I Pupi Siciliani is ranked amongst the 19 best Italian restaurants in Denmark by the Italian Chamber of Commerce, and Burger Anarchy’s festival burger has been named Denmark's best by Gastromand.dk. The latest praise for the local culinary scene comes from Euroman in an article with the title: “World Class Wines and Michelin ambitions. Odense is no longer just a bump in the road”.

Burger Anarchy being awarded "Best Festival Burger". Photo: gastromand.dk

In the past year a whole lot of new restaurants have opened and there are even more to come...

Lunch restaurants popping up

Light lunch/dinner restaurants emerge both in the centre of town and in nearby neighbourhoods. In November 2015, AC Deli opened its doors on Læssøegade. The restaurant serves hearty, mostly organic salads inspired by Middle Eastern and Mediterranean cuisine. Around the same time, Soup Stone Café opened on Store Gråbrødrestræde, and they have been rewarded for their daring dedication to the soups of the world (psst. follow head chef Stephen for an upcoming revelation of the location of restaurant number two. In May 2016, Den Grønne Café opened on Skibhusvej - they serve a variety of salads and light lunches with lots of organic options; in August, Banh Mi Sai Gon opened on Vesterbro, offering nourishing, healthy and authentic Vietnamese street food on the go; in late summer, a space opened up for the sushi street food restaurant Seaweed in Brands Passage, and only a month ago, one of the city’s night club owners, Oliver Gorju, launched Oliver’s Salat Bar in Pogestræde.

AC Deli. Photo: marialouiseskovbo.com

It is a giant leap forward that Odense has reached a point where lunch restaurants are springing up left and right, not only in the city centre, but also in the neighbourhoods around it - as is the case with both AC Deli and Den Grønne Cafe. It makes me hopeful for new restaurants, cafes, or bars opening on the harbour soon. It is also time for the next wave of places to show even greater ambition in exploring different realms of taste and high quality. I hope that the next ones will dare to stand out even more, and that instead of just opening another salad bar, they will find their own niche. The possibilities are endless.

The street food scene is thriving and there is more on the way…

In February 2016, Geoff Bubar opened a Mexican street food place called Gringas in Overgade, built around simple Mexican food based on local and organic ingredients. No misguided adaptations to Danish taste buds, as with most Mexidanish restaurants, but instead uncompromising and authentic. And the overall street food scene has been revived: food trucks from Pedros Grill & Veggies, Allô Bahn Mi, Mads og Mikkel's Lune Pandekager (Mads and Mikkel’s Warm Pancakes) can be found at different events around town. Mads og Mikkel's Lune Pandekager even did a pop-up pancake joint at Kongensgade 8 in december. Very soon a Vietnamese street food restaurant is opening in Vestergade, and we happen to know that there is more (very) exciting street food-news on the way, but it is still too early to talk about that.

Pedros Grill & Veggies. Photo: Pedros Grill & Veggies

Michelin stars in Odense?

Something big is happening on the gourmet scene. Funen’s new gourmet restaurant The Balcony opened this spring at the intersection of Vestergade and Kongensgade. The Balcony's balcony overlooks what once was the most dangerous street corner in Denmark, but the city is changing and this is one of the major signs. Strictly seasonal ingredients from Funen in a formal decor bordering on decadent. Already in June, the restaurant was announced among the high class restaurants in White Guide and named Odense’s best restaurant. In the brand new edition of White Guide, The Balcony ranked as Odense’s best and Scandinavia’s 40th best restaurant - an impressive achievement in such a short time for the young kitchen team. The food has been called ‘excitingly ambitious’ and now the restaurant just needs to find its own way without borrowing from the other Danish top restaurants. Who knows - maybe Odense’s first Michelin star will land above Froggy’s (who could have guessed!?)

Oysters at The Balcony, Vestergade. Photo: The Balcony

In October 2016, in the extension of Odense Theatre, Restaurant Kongens Have opened. Out with the ticket office in the beautiful extension and goodbye to the fact that Odense Theatre has so far been without a proper restaurant. Even though the logo design does not exactly signal 'quality', the tenant proves the opposite. The restaurant is managed by Stefan Graversen, who also runs Restaurant Nordatlanten at the harbour. The interior is light and Scandinavian and an elegant spiral staircase connects the ground and first floor. The café opens in the morning, while the restaurant is open in the evenings and offers three-, five-, or seven course menus - a Danish-French mix with promising combinations. Fyens Stiftstidende seemed excited in their review, and I am looking forward to meals on the summer terrace in Kongens Have. Hopefully other cultural institutions will follow the lead and add food to their the menus.

Café & Restaurant Kongens Have. Photo: Odensespiseguide.dk

Wine bars galore!

It is not only restaurants that proliferate in Odense’s streets. More than five (!) new wine bars have opened in the past year: first came S'vineriet vinapotek that since November 2016 has served fine wines in an industrial setup in Klaregade. Almost at the same time, the guys from mmoks opened a wine bar in the backroom of their restaurant in Kongensgade. In the early summer, it was Lalou Vinbar’s turn to open in Pogestræde, named after the French wine goddess from Bourgogne and this has become my preferred vinous joint. Here Ivan Laursen and Thomas Brieghel serve natural wines (among other choices) and French specialties at a very reasonable price. Almost simultaneously, Noé Vinbar in Kongensgade opened, and finally, during the summer, Amy's Bar & Winehouse - more regular bar than wine bar - raised its curtains.

Lalou Vinbar, Pogestræde. Photo: letsblogsomeshit.dk/

Odense is already home to some of the country's best beer bars, like Christian Firtal - Odense and Carlsens Kvarter, but this summer Bryggeriet Flakhaven got new owners and with them came an even greater focus on local beer from Funen. Add to that a new, bright star among beer bars, namely Dunkbar in Jernbanegade. Behind Dunkbar are two beer nerds, Peter Pagh and Stefan Lund Jørgensen, both of whom used to man the bar at Christian Firtal. Ten taps for beer with focus on quality, and two taps for cocktails. We love nerds and their beers are not just good, but fantastisc. The decor, the lighting, and the music? I could do with a little less midday canteen and a bit more evening beer bar.

Dunkbar's alterpiece

The revolution continues…

There is no indication that the revolution is subsiding. On the contrary.

In November 2016 Bar'Tapas opened its doors between Restaurant No. 61 and mmoks in Kongensgade (will someone please urge construction magnate Thomas Lund to sell Kongensgade nr. 67, so the street can finally be complete?). Mickey og Malte Christensen from Sæson Spisested teamed up with their friend Amir Alwa and have hired Tony Linde, who has previously worked at Ruths in Skagen. They are serving the world’s first running tapas in a Spanish-Danish country kitchen mix with a focus on quality ingredients from small producers and Spanish wines. All-you-can-eat thinking is rarely linked with quality, but in this case the kitchen actually comes close. It is a restaurant with few airs and room for everyone - we called this style ‘gourmet with a hugh-gear attitude’ in our recommendation of Sæson Spisested in our 2016 city guide, and we meant that in the best way possible.

The young team behind Bar Tapas. Photo: Bar Tapas

In December, the exclusive steak restaurant MASH Odense (Copenhagen, Aarhus, London and Hamburg) launch in the nearly completely renovated property at Vestergade 11 with a summer terrace facing Flakhaven. Even though we are more passionate about local food than restaurant chains, we still welcome MASH as another step towards making Flakhaven a vibrant square with an abundance of eateries. The people from MASH themselves point to the shift in mood in Odense as their main reason to open. They are calling Odense “the new Aarhus - a city all restaurants will flock to”. We don’t agree that Odense is anything other than itself, but we are glad that more people are becoming aware of the city’s transformation.

The MASH Odense storefront in winter time, doors will open in summer. Photo: MASH

This isn't all. The city’s vegan food scene - until now kept alive by ØKOllektivet's catering, communal dining in Kærnehuset in Nedergade, Ungdomshusets Café's vegan Thursdays and the Rise of Veganism DK’s occasional events at the harbour - just got a major overhaul with the opening of two new restaurants.

In December Vladimir Stanić and Elisa Bresson opened Venchi, an organic vegan cafe in Pantheonsgade, close to Vestergade. Their menu includes burgers, sandwiches, smørrebrød and, my personal favorite, Balkan- and Mediterranean-inspired dishes. I have long waited for someone to serve good Jugoslavian dishes in Odense and even though the traditional regional cuisine is very meat-based, their greens are an often forgotten delicacy. The interior is industrial-yet-warm.

Furthermore our good friends at ØKOllektivet, who took part in our street event “Gaden som lærred”, have announced the opening of Cafe Kosmos Vegan & Organic in Lottrups Gård, offering vegan and organic dishes with local ingredients and focus on sustainability and animal welfare. Equally worth celebrating is the fact that they plan to host small cultural events at the cafe. That is really exciting stuff, and we are thrilled to watch their plans become reality in the near future.

The team behind ØKOllektivet and Café Kosmos. Photo: ØKOllektivet

The city’s new cultural venue ODEON will also be opening a cafe in the early spring. Fortunately, their initial plan to open another nacho place hell fell apart, and instead they are collaborating with Bo Lindegaard from I’m a Kombo in Copenhagen to create a reasonably priced community oriented dining concept. There will be homegrown vegetables, fish, and more on the menu, focusing on local ingredients from Funen. An eatery for all the different people who will be working and living in and around Odeon and the revived Thomas B. Thrigesgade area in the future.

Looking further ahead, plans for a new indoor farmers market on I. Vilhelm Werners Plads were greenlighted earlier this year, as part of the new project for Thomas B. Thriges Gade. It is a little early to speculate what it will have to offer, but I am hoping for a good relationship between them and Grønttorvet, dedication to produce from Funen and uncompromising quality. So far the first visualisations of the building are looking good with skylights and lots of foliage.

The projected Farmers Market on I. Vilhelm Werners Plads

The Restaurant scene in Odense has taken leaps and bounds in the past few years, and it is important for the city that these initiatives spring from local forces, young and old; people who believe in Odense and show their passion through their work. I have already had quite a few of last year's wishes granted, but there is still great potential for new projects to unfold. I still long for a high quality Middle Eastern restaurant in town, as well as a gourmet Latin American restaurant to supplement Pastel Brasil's informal take on Brazilian cuisine. And what about a farm-to-table restaurant that exclusively cooks with local produce? More venues that combine culture/books/ideas and food? Or what about a seaweed restaurant - we have Denmark's foremost expert in this field, Ole Mouritsen, walking the streets of Odense, after all! What would you like to see in the city? Share your culinary dreams with us in the comments, and then get out and support the new (and the old) restaurants.

ALSO, remember to read our recommendations of the city's 92 most interesting venues, restaurants, shops, and sights of 2016 at www.thisisodense.dk/en/placesClose


This Is Odense