Hangover guide - January 1st edition

Hangover guide - January 1st edition
Longread | Written by: Anna Skau Tolstrup | Translated by: Laura Malahovska | Sunday, December 31, 2017

English translation coming soon.

Da kommunal-regionsvalget var overstået, tænkte vi nok alle sammen, at det sværeste valg i lange tider var truffet. Men sådan er det ikke. Som altid starter vi et nyt år ud med at skulle træffe den kritiske beslutning om, hvad årets første måltid skal være. Og det måltid skal helst kurere de dårlige minder fra aftenen før, som man som oftest ikke engang kan huske, når man modvilligt slår øjnene op et ukendt sted med dårlig smag i munden og diverse konfetti- og kransekagestykker i parykken.

Vi ved alle sammen, at de fleste leveringssteder først åbner omkring klokken 16, og eftersom mange af os åbner vores livløse øjne et par timer før, så er det væsentligt med en guide. En guide, der kan understøtte de slingrende, stålsatte, blåmærkede undskyldninger af stylter, der skal føre dig mere eller mindre sikkert til et madsted, der er det værd. En guide, der tager højde for, om du har købt en hest i din brandert (true story) og derfor ikke har mere end 20 kroner. En guide, der arbejder i friturens tegn, men også har forståelse for halloumiostens vidunder. Godt nytår, og without further ado:

PS: Jeg holder nytår på Østergade, og skal på en magisk måde bevæge mig hjem til Søndergade dagen efter. Derfor er guiden rettet i mod bymidten. Hvis byens bedste burger og/eller butterchicken no. 1 skulle være i Hjallese, så send skud ud! Det kan også sagtens være på vejen til Hjallese, En Skildring fra Alfarvej, om man vil (som også er to fremragende romaner fra Pontoppidan; Den gamle Adam og Højsang, i. e.). Jeg prøvesmager den nok ikke i morgen, men vi deler det gode med hinanden, ikke?

 

EMILS HOTHOUSE

Vestergade 89, åbner: jeg har aldrig oplevet dem lukket, hjemmeside her

Odense har nogle særlige varemærker, som vi alle sammen kender og desværre til tider underkender. Emils er en af dem. Som Søndergadebeboer i over tre år har ham der Emil med det varme hus været den ven, jeg altid har kunne regne med. Den franske hotdog til 12 kroner er efterhånden (i al fald i mine kredse) en evergreen, men det er deres pommes frites til en tyver, der er den egentlige stjerne. Du får pommes, der smager, som de skal: ingenlunde af kartoffel og usandsynlig meget af fedt og salt. Det er rigeligt fantastisk og skal nok kunne give samtlige af de nye beboere i dit hoved, der mener at de skal bygge en parkeringskælder med letbane ovenpå, et par blodpropper, så du kan få lidt ro.

MOLOTOV

https://www.facebook.com/molotovodense/

Gråbrødre Plads 4, ST, TV, åbent fra 14 - 21, hjemmeside her (facebooken informerer mere)

Molotov smager godt. Molotov er simpelt. Molotov er billigt. Og nu har jeg lavet en triade, så den littære del i en tømmermændsmadguide også er on point. Men altså…. Der er ikke så meget pis med Molotov. Fritterne er gode – tænk Sunset Boulevards, bare bedre med et tydeligt hint af kartoffel og lækre krydderier. Og så er der én mayo. Og den er god. Smager, som mor piskede den. Burgeren er klassisk med gode råvarer, der smager, som de skal. Du kan få en menu med sodavand, burger og pommes til 120 kroner. Som er billigt.  Det er god grease med hint af kartoffel. Og hvis det hele er ægte slemmo, kan man fandmer også få milkshakes. Jeg har ikke selv smagt mælke-underet, men is kan vel kurere det meste??

BURGER ANARCHY

https://www.facebook.com/burgeranarchyodense/

Gravene 2A, åbner fra kl. 14, hjemmeside her

Burger Anarchy er efterhånden en odenseansk burgerbarsbastion. Det er en lidt anderledes burger i forhold til Molotov, der kører den mere good-ol’-amurican. Men anderledes er som altid godt – og når det anderledes serveres med marvmarmelade og ahornglaseret bacon, så er det tømmermændsmadguide anno 2018 værdigt. Det er også her, at halloumiosten gemmer sig i samspil med enten vildsvin eller lam og syltede bøgehatte. De har faktisk også opfundet en hel ny burger til nytårsanledningen kaldet Big Anarchist, som er dobbelt op på ost, bøf og bacon, som nok på dagen efter dagen er det tætteste, der kommer til at simulere en genopstanden Jesus, der opfinder skiveskåret brød.

Pro fif: Genialt sted til dine højskole-veganer-uden-gluten-og-lykke-i-livet-venner - Burger Anarchy har rent faktisk formået at skabe den første veggie-bøf, jeg har brudt mig om!

NB: Der er et begrænset antal Big Anarchist (mirakler fås jo ikke i utal), og de starter deres take away med afhentning fra klokken 14 og levering fra klokken 16-21.30

 

WERNERS GRILL

https://www.facebook.com/wernersgrill/

Nørregade 22, åbner klokken 12-21, hjemmeside her

Som min mor aldrig sagde, men burde have sagt, så kan sovs kurere det meste. Og hos Werners kan du få den pøset over din burger (i. e. bøfsandwich), indeholdende hvad der svarer til Dantes vej gennem purgatoriet. I stedet for frådseri får du løgkompot, gerrighed som en hakkebøf. Hovmodet svarende til de syltede agurker og rødbeder, misundelsen i de ristede løg; dovenskabens ketter og vellystens remo. Og vreden, den boblende brune vrede, der som et vulkanudbrud opløser alt andet og som konklusion på værket præsenterer din sandwich som et naturfænomen. Werners Grill er din vej ud af skærsilden. Og hvis skærsilden virker som en lettere overdreven etiket, så har de også flæskesværdssandwich, og en sprød sværd, det er altså det meste værd.  

EYDES GASTRO PUB

https://www.facebook.com/eydesgastropub/

Kongensgade 31A, åbner klokken 12-23 (brunchbuffet til klokken 16), hjemmeside her

Skal der brunches, så lad det blive her. Eydes byder på brunch fra klokken 12, så dit bacon-begær kan blive stillet. For let’s face it, selvom sovsen har (burde have) en fast plads i tømmermændsmadspyramiden, så er bacon bare stjernen, der stråler øverst på træet. Men der er også et andet B, som Eydes formår at gøre bemærkelsesværdig: brånsvir. Jeg havde aldrig selv troet, at jeg skulle brunche med bacon og brunsviger, men det kilder alle steder, det gør ondt dagen derpå. På den anden side, så har foreningen af brun farin og smør aldrig gjort nogen noget. Det har min mor faktisk sagt.  

Det er ikke fordi, der er en synderlig morale og/eller pointe med dette frisk-fra-frituren-skribleri. Andet end, måske, at vi selvfølgelig alle sammen skal have det godt - også i selvforskyldte og (især i) lidet flatterende situationer. Vi skal hjælpe hinanden til at have det godt også dagen derpå - og selvom det nødvendigvis ikke virker sådan, så kan et par gyldne koordinater til nærmeste oliekasse også være en kærkommen håndsrækning. Jeg mener ingenlunde, at vi sikrer verdensfreden med diverse gode-ting-at-dyppe-i-henvisninger, men måske vi kan sikre freden i det lille, trætte hoved ved lækkert indtag længe nok, til at vi kan tage endnu en lur.

Godt nytår! 

Pro kebab fif: efter sigende skulle byens bedste kebab befinde sig på Nansensgade 2 hos Østens Grill. Om de har åbent, ved jeg ikke, men hvis de har, så er der kø!Close

A guide to Odense International Film Festival 2017

A guide to Odense International Film Festival 2017
Guide | Written by: Bo Jessen | Translated by: Pil Lindgreen | Monday, August 28, 2017

Goodbye, ham-fisted flower-pot party. Goodbye, pink straitjacket of cultural monotomy. The time has come to promenade through the city, alone and liberated, with a programme tucked under your arm; feeling the slightly-less-than-warm breeze of late August on your skin; listening to the laughter of Israeli filmmakers at the coffee shop; deciding at the last minute to catch a Greek animation. Life, the Odensian way.

The time has come for the 42nd edition of Odense International Film Festival. Here is the ultimate guide to beginners and ever-indecisive veterans of the festival, including the most important events and screenings placed in a useful chart of art and fun.

 

SIX HANDPICKED TREATS

Main competition

The main competition is the essence of the festival; this is the connecting the talent pool of the whole world. 13 programmes with the best of the best short films. This is where you will meet a refugee, a satan-worshipper, and an Armenian bride. Even the most tedious bourgeouis dramas come alive with fresh vocabulary. The short films are screened in selections of 5-7 films at a time, and as a result you end up watching wonderful films that you would never have picked out yourself. Some films leave no trace; others get stuck in your mind as sensory fragments. I can still see the evening sky over a French concrete ghetto, hear the sound of feet through snow, and sense the sadness in the green wallpaper at the apartment of a woman with dementia from last year’s programme.   

My top picks for this year:
- OFF1: A lesbian cleaning lady, a Syrian refugee, and a country boy who longingly covers his walls with pizza ads.

- OFF3: A dysfunctional Yugoslav family, bathtub masturbation, and a pair of sibilings who kick ass.

- OFF4: An Israeli prisoner transport, and a Syrian father who loses his son to Denmark

- OFF8: Waste sorting and the American dream, homophobia, a Cuban street in the afternoon, a Parisian suburb, and a satanic squash partner.

Find all times and dates of screenings in the print programme or at the film festival website.

 

Local talent

Funen is home to a fragile but talented film scene, nourished by OFF, regional fund Film Fyn, independent film school 18Frames in Faaborg, and Odense Film Workshop. Every year, OFF showcases the talents for the rest of us to see.

- 18Frames: Two out of three graduation films from 18Frames have made the cut for this year’s competition programme, but all three are screened together outside competition on
Thursday at 2.30 pm at Momentum.

- Upcoming Odense: Odense Film Workshop presents to selections of films: freshly hatched filmmakers (10 films) and more experienced talents (7 films).
Screenings on Tuesday at 2 pm and 4 pm at Pejsestuen.

 

The city on film and film on the city

I must admit to a partial bias here, as I have played a role in curating one of these screenings. That being said, cities on film constitute their very own genre. Cities are humanity’s greatest and most complex invention, and no medium is better suited to depicting their incredible life than film. Three special programmes showcase the city on film and screen films directly on the city.

- Lost in translation, Open air: Sofia Coppola’s cult culture-clash film is also a film about the loneliness and melancholy of a big city, about Tokyo and the unmatched pleasure of walking through a city at night.
Saturday, 9 pm at Amficenen.

- A city in transformation: (disclaimer: this is the event I have co-curated) This event asks the question: What kind of city do we want Odense to become? A screening of a brand new documentary film about the world’s most influential city planner - who was not a city planner at all but “just” a dedicated citizen who organised protests against demolishing New York’s historic neighbourhoods in the 195o’s and 60’s - forms the basis for a discussion between two of Denmark’s most knowledgable urbanists and the audience.
Thursday at 6 pm, Pejsestuen.

- A Wall is a Screen: A group of people from Hamburg return to OFF for the third time with a projector, a generator and a handful of funny and strange films to project onto the walls of our city. In its first year, this unusual film walk featured a ‘meat is murder’ film projected unto the facade of the local McDonalds.
Friday at 9 pm, starting at Brandts main entrance.

 

Animation at OFF

Animation at OFF is an unmatched experience. The best films manage to be outrageous, artistic and well-told all at once. The worst ones are style without substance. This year not only offers an animation competition, but also a special animation programme. Here are my picks of the crop:

- The winners of the last seven years: Børge Ring Award is the main animation prize at OFF and among the winners are some of the films that have made the biggest impression on me, not least the Greek film “Dinner for Few” from 2015.
Tuesday at 2 pm (Momentum) and Wednesday at 3 pm (Cafe biografen).

- Animated Ireland: The Irish Film Institute is visiting the festival with a selection of animated films. Ireland - where the only way to tell the seasons apart is by the change in rain temperature, and whose culture is always balancing on the edge between gentle humor and hisorical depression - is one of Europe’s foremost animation nations.
Friday at 6 pm, Pejsestuen.

 

Music at OFF

Concerts and soundscapes are a regular feature at OFF, though often resting a little too comfortably on the known and celebrated heroes of the past. But this year offers a breath of fresh air, several with a local slant.

- Sofar Sounds: The global phenomenon has found a local incarnation, the concerts held at rooftops, factories, living rooms and other strange locations over the past six months have been filmed and now the films premiere at OFF.
Tuesday at 8.30 pm, Studenterhuset.

- Sound of North: “De nåede færgen”, Carl Th. Dreyer’s classic short film, is screened with an new original score by Danish composer Frans Bak, accompanied by other more popular works by Bak.
Tuesday at 8 pm, Magasinet

- PHONO OFFVenue: Odense is home to an electronic music festival for all the music you have never heard of - Phono - and it makes a special appearance with an off-venue event during OFF, reinterpreting spaces in the city with a virtual reality concert.
Location to be announced. Thursday at 8 pm.

- David Lynch Tribute Concert: It was bound to happen sooner or later, and I am glad it did: music collecctive SPEkTR fuse their own sound with Lynch, and they promise that the results are “gripping, sinister and evocative”.
Wednesday at 8.30, Magasinet.

 

The little oddities

- David Lynch - the early short films: Five of Lynch’s first ventures into filmmaking. Your eyes will hurt.
Wednesday at 2 pm, Momentum.

- The DNA of War: A recurring theme at OFF, this year with three phenomenal short films about war and an artist talk with a director and a war veteran.
Friday at 5.30 pm, Magasinet.

 

THE STEGSTED CHART

The OFF team is always trying to find the balance between educational, extraordinary and popular programming. While some of us might feel (and regret) that the pendulum tends to swing towards the latter, I would like to offer a helping hand to navigate this year’s impressively massive programme. Please enjoy: The Stegsted Chart*.
 
 
 * Stegsted is on the western outskirts of Odense. Have a look here.Close

Spoken Word Festival - When all words are welcome

Spoken Word Festival - When all words are welcome
Guide | Written by: Anna Skau Tolstrup | Translated by: Laura Malahovska | Wednesday, August 16, 2017

The art form of the spoken word takes over Odense again

Odense is invaded by words once again during the annual Spoken Word Festival that takes place from 17th August to 27th August. I still remember when the festival started in 2010:  like a fresh breath of words. Now the festival has taken over all of the Odense, from Studiestuen to Vollsmose Kulturhus and Den Fynske Opera. And the spoken word is in the centre of it all. Readings or recitings as a performance. Spoken Word Festival still stands strong with its own profile and purpose, sharing words - the spoken words. To share them, reflect, entertain, overwhelm and surprise. In short: to explore what the spoken word can do.

This diversity is also evident in this year’s program, which includes everything from stand-up to lectures to stories about bitter old men, told by bitter, old men. The clever and versatile selection of poetry brought from all the corners of the world. And even though I think all of it should be seen, I have selected some special pearls that both emphasise the spoken word festival's all-encompassing vocabulary, but also look after your wallet.

 

Studenterhuset makes room for the sound of poetry and the development of the art form

 

Glæd dig til et krydsklippet, samhørighedsskabende svar på alt det, der undre os alle sammen i livet.

Look forward to a cohesive response to all that marvels us in life. Photo: David Ramirez Gomez.

It was a couple of decades ago that people flocked to smoky rooms where a pulsating base concluded Rune T. Kiddes poems about everyday life, the road and the lady, whom he once loved. Playing music at poetry readings has been on retreat for many years, like the smoky rooms. Many still know the spoken word trio ‘We Are Just Sitting Here With Jørgen Leth, Michael Simpson and Frithjof Toksvig’ (‘Vi Sidder Bare Her med Jørgen Leth, Michael Simpson og Frithjof Toksvig’), who have brought spoken word back into Danish consciousness. The Spoken Word Festival offers you to enjoy poetry, that is enhanced by complex music. The music that wraps the words. Grab them in hand or turn their backs on them. This part of the spoken word art form continues to unfold and evolve, and one of the very interesting names this year is ALLE SVARENEs concert on August 26th.

ALLE SVARENE is a mix of videography, electronic music and voices of the young and the old, who both together and each on their own explore all our basic human conditions. I hope for a bombardment of chaotic combination of love, art, education and nature. I hope to get answers to all that we do not know, maybe we can find out together if we REALLY listen to each other. I hope that the artist, David Nordtoft, blows my senses and gives me the "what happened" creative ecstasy.

If my SU-funded account allowed me to spend more than hundred kroner for an event, I would like to be blown away by the troubadour Nikolaj Nørlund. He performs together with pianist Adi Zukanovic and a handful of strings. Nørlund performs his latest album ‘Villa’ on August 19th.

Furthermore, if it does not rain on August 24th, the concert at the Amfiscenen is also at the top of my list. First on stage is the spoken word duo Virga together with musician Nicolas Koch-Simms on the turntable and loop pedals and poet Nikolaj Johansen, focusing his poems to man and nature. Afterwards multi-talented Kristian Leths takes over Odense with his stories.

 

When the story stands for itself

Pak strikkepindene og tag med en tur ind i Jens Peter Madsen og Anne Marie Nielsens Hjemmestrikkede Historier.

Pack the knitting needles and take a tour into Jens Peter Madsen and Anne Marie Nielsen's Home-knitted Stories. Photo: Historiefortæller Jens Peter Madsen

I saw this performance a few years ago. And I am looking forward to Home-knitted Stories again on August 21st. Odense's grand-old storyteller Jens Peter Madsen is joined by Anne Marie Nielsen for an evening filled with calm, stories and knitting. Well, I am not a big knitter, and it is certainly not a requirement to be able to swing the needles to the rhythm of the story. You can also just come to enjoy listening. There is something special about being able to disappear into a tale, and it becomes even more special when the story is told by true storytellers.

It is not an experience that leaves you blown away. You are more likely to leave with a sense of calm and acceptance of being a part of someone else's story. It of course, requires that you dare to listen to the simple, big things that you are being told.

If for some reson you can't make it to  Home-knitted Stories, you will have a second chance to see Jens Peter Madsen in Grumpy Old Men show on the 22nd of August. 

 

The open word and your words

Grib dagbogen, lyt til andres og bliv (måske) klogere på, hvorfor det også kan være dejligt at dele det lidt for pinlige og alt for personlige.

Grab your diary, listen to some else's and (maybe) learn why it may be nice to share the bit too embarrassing and way too personal stories. Photo: Katinkamusik

Den Fynske Opera hosts the open words on August 25th. The words that open you up and make you laugh like no other and cry like no other. The diary is a special genre at the Spoken Word festival, because the diary often contains all the things we would never ever say out loud. At the same time, however, it is often the innermost thing, which is written down, sung and expressed. The Spoken Word Festival has invited Katinka Bjerregaardwho often talks about what happens when true honesty becomes public. At the same time there is also an opportunity to get to better know Katinka Bjerregaard's band Katinka. Furthermore, very brave people will read out from their diaries, as we know from the "Dear Diary" television program, which was broadcast on DR.

 

Golden one-liners, hardy golden grains and (hopefully) golden beer

Lad særpræget velartikulation, opfindsomhed og hårdtspændte beats efterlade dig mundlam.

Let distinctive, well-articulation, ingenuity and hard-wearing beats leave you speechless. Photo: Thorsten Iversen.

This year's Spoken Word festival program has also made room for some painful words. On purpose. Fortunately. WomBattles and Pede B take over Studenterhuset on the 17th of August with freestyle rap competitionand as Pede B himself says, "Those who say that  Fight Night Rappers are useless / Can get a pair of cement shoes and we will see if they can walk on water" in the song Isbjørn. Freestyle rap is both enormously fun, very difficult and intricate, which is a combination for an entertaining evening - and preferably with many golden beers.

If it seems a bit like gibberish, then The Retoric Battle on the 21st of Augusmay also be a good place to experience the evil words.

 

The wonders of the translation and reflections

En artist talk der går under huden på oversættelsens kunst.

An artist talk that explores the art of translation. Photo: Lyrikporten.

The poet Ursula Andkjær Olsen says in her award-winning poem collection ‘Det tredje årtusindes hjerte’: ”Du er mit // fremmedlegeme, // navnlegeme, / sagnlegeme, / favnlegeme. // Hvis din død er meningsløs, må det være, fordi du er mening, og din / forsvinden ville være forsvinden af mening, dér i mit fjerne indre, dér, / dér rinder mening ud, rinder rose, navn / ud. //”. It's beautiful, straight-forward and incredibly painful. There is a rhythm determined by breaks and intelligent use of the Danish language. And the use of the Danish language creates painful circles in the written expulsion of an abortion. How can that pain be translated so that it appears as powerful, desperate, confusing and meaningful in English? What about the rhythm, the rhymes?

Each language has its own force. Its own distinctive character, accents and words. It recalls me to the lyrics classes I attended couple of semesters ago, in which we were presented with two very different translations of a poem. Ever since, the question has followed me every time I have to translate something: what the hell should I do?

Ursula Andkjær Olsen is flanked by translator Katrine Øgaard Jensen during an artist talk on the 26th of AugustUrsula will read ‘Det tredje årtusindes hjerte’ and Katrine will read the translation of ‘The Third-Millennium Heart’. Afterwards, they will talk about how the hell it is done - the right translation. I am looking forward to it; not necessarily to get an answer, but to become much smarter and get an insight into a translator's work.

Click on the links to events to see location, time and price. And enjoy yourself!Close


Guide | Written by: Anders Skovgaard | Wednesday, July 5, 2017


Heartland's delights

Heartland's delights
Guide | Written by: Anders Skovgaard | Thursday, June 1, 2017This Is Odense