Læsning under nedlukningen En digital bogklub og samværsmodel fra Center for Militant Futurologi


Læsning under nedlukningen
Andet | Mandag d. 16. mar. - Søndag d. 22. mar. 2020 | Odense | Pris: 0 Kr. | Skrevet af: Elena Stanciu

Sted: Odense by
Arrangør: Center for Militant Futurologi

Disse tider skriger på futurister af enhver slags. Deres job er at analysere såvel aktuelle som forgangne begivenheder og komme med kvalificerede forudsigelser, samt beskrive fremtidsscenarier, med henblik på at gøre os bedre rustede til at tage beslutninger til enten at mobilisere eller forhindre disse scenarier. I dag er magten og friheden til at manipulere med visioner for vores planetære fremtid imidlertid i hænderne på nationale og internationale institutioner, finansielle konglomerater og olie- og mediegiganter. Vi, folket, er nødsaget til at tage en dag ad gangen.

For os er de forhåndenværende fremtidsudsigter langt mere jordnære og involverer blandt andet den aktuelle henstilling til to ugers hjemmekarantæne. Opfordringen lyder altså til at blive hjemme, men hvad de fleste af os egentlig hører er: "Vær ensom", hvilket udløser sin helt egen slags panik.

Den indeværende tid synes i særlig grad moden for de såkaldte utopiske futurister fra det Svendborg-baserede Center for Militant Futurologi (CMF), der siger: "Bliv hjemme og forbliv oplyst". Deres projekter er glimrende invitationer til at fremmane og forestille sig fremtiden og udgør som sådan et begavet bidrag til vores kollektive kortlægninger af den.

I anledning af pandemien og den nationale nedlukning inviterer Center for Militant Futurologi os til en mindre fantasifuld, men mere reflekterende øvelse – en fælles, sammen-men-hver-for-sig læsning af A Paradise Built in Hell af den amerikanske kritiker Rebecca Solnit.

Valget er selvklart rettidigt og dagsaktuelt – i bogen diskuterer Solnit glæden og de positive reaktioner som mennesker også kan have, når de stilles over for naturkatastrofer og terrorangreb. Forfatteren iagttager således de gennemgående altruistiske tilbagemeldinger fra oplivende og livsduelige mennesker, i modsætning til de paniske, desorienterede og selviske ditto, som medierne gerne fodrer os med. Mens vi frygter fysisk smitte og søger tilflugt online, er det værd at overveje måder, hvorpå vi kan beskytte os fra følelsesmæssig smitte i disse tilsyneladende trygge omgivelser.

Rebecca Solnit er afgjort én af mine yndlingsforfatter – skarp og omhyggelig som hun er i sine argumenter, udviser hun intellektuel integritet i sine kritiske redegørelser for både venstre- og højrefløjsholdninger og taler for en klar, utvetydig og afpolitiseret brug af sproget. At læse hendes tekster er som en mental isspands-udfordring og at læse dem i usikre og rådvilde tider vil vise sig desto mere værdifuldt, idet de vil hjælpe os med at adskille fornuft fra følelsesmæssig manipulation og få et kvalificeret håb for fremtiden.

Center for Militant Futurologis læseklub begyndte den 12. marts og fortsætter hver uge med et nyt kapitel. Tilslut dig Facebookgruppen for at diskutere bogen, som du kan anmode om en digital kopi af: https://www.facebook.com/groups/290150105296234/ 

Photo: Wolfgang Vennemann

Link til begivenhed

Skrevet af Elena Stanciu

Elena has an MA in American Studies from SDU, and currently works as Features Editor for arts and culture publication PETRIe. She is interested in visual culture and contemporary art, design an...