Kunstgalleriture i 3D Hvide gallerivægge på en skærm nær dig. Danske gallerier tilbyder 3D rundture i nye og gamle udstillinger


Kunstgalleriture i 3D
Udstilling | Mandag d. 30. mar. - Søndag d. 5. apr. 2020 | Odense | Pris: 0 Kr. | Skrevet af: Elena Stanciu

Sted: Odense by
Arrangør: Artland

Når de ting vi er kommet til at elske tages fra os, ryger vi ind i et sorgarbejde. Eller burde i hvert fald. De fleste af os kalder det dog ikke for sorg - en følelse der er eksklusivt tilegnet tabet af vores nærmeste. Men at miste ting, steder, sociale vaner og muligheder vi har taget for givet, burde også udløse en slags sorg. Interessant er det også at iagttage hvilke tabte ting, steder og muligheder, folk omkring os begræder mest - eller mest højlydt – restauranter, caféer, pubber, friheden til picnic i parken, finurlige butikker. Disse er steder for forbrug; steder du forlader med noget i hånden eller på anden måde tilfredsstillet. Allesammen steder hvor penge gør en forskel.

Jeg har endnu ikke set en opfordring til at støtte lokale gallerier – steder hvor vi ikke nødvendigvis betaler; steder vi forlader igen uden håndgribelig værdi. Og jo bestemt, støtte i disse dage handler om penge, overlevelse er en pengesag, men hvordan støtter vi der, hvor penge ikke er måden at støtte på.

De fleste gallerier sælger kunst, men til os der ikke har råd til det, tilbyder de erfaring og oplevelse, følelser og muligheden for at danne nye tankebaner i det kunstneriske udtryks nærvær. Imidlertid er det alt sammen et spørgsmål om adgang. Man må forlade sit hjem, gå igennem byen og ind ad døren til galleriert Hvad gør man, når denne mulighed ikke længere foreligger?

Museer og gallerier verden over udvider tilgængeligheden til deres rum og vægge via digitale løsninger – 3D ture har været udbredte i noget tid efterhånden. Nogle kunstvenues har implementeret en infrastruktur for fjernadgang længe før adgang blev et allemandsproblem. Ja, denne tid er måske moden til at føle empati med dem, der oplever adgangsbegrænsning hver dag - og også huske dette, når vi alle kan bevæge os frit rundt igen.

Her til lands har det københavnerbaserede digitale artspace Artland arbejdet med dette adgangsbegreb i noget tid nu, idet de gerne vil skubbe kunsten tættere på offentligheden. 3D gallerier er en del af denne mission. Desværre er der ikke nogen Odensegallerier på listen, hvilket er en pointe, i mine øjne, i forhold til den måde Odense og dens kunstcentre opfatter sig selv.

Hvorom alting er, er det at forholde sig til kunst i både aktuelle og tidligere udstillinger vigtigt – vi kan stadig filosofere over det, emote, reflektere, dele vores tanker og skabe en oplevelse. Vi kan støtte kunstgallerier ved at give rum i vores liv til dem, selv hvis vi ikke får et selvtillidsboost ved at træde ind i deres hvide rum.

Tættere på hjemmet giver Kunstmuseet Brandts en live onlinetur gennem deres Pixar udstilling den 1. april. Det er en engangsforestilling på 30 minutter, der er væsentligt forskellig fra deres allerede tilgængelige 3D ture hvad frihed og tilskuerrolle angår, men måske ikke desto indre en god start.

 

Link til begivenhed

Skrevet af Elena Stanciu

Elena has an MA in American Studies from SDU, and currently works as Features Editor for arts and culture publication PETRIe. She is interested in visual culture and contemporary art, design an...