Cykling mod nordøst: Boels Bro Gennem åbne landskaber forbi Volleren, herregårde og arbejderforfald mod turens ukendte højdepunkt: Boels Bro

Denne tur tager dig ud i det åbne landskab og forbi blomstrende rapsmarker og er perfekt til en dag med høj sol og uden så meget vind. Du kan hente ruten her.
Du kører ud af byen ad Skt. Jørgensvej. Her er det værd at bemærke den mest usammenhængende kobling mellem bymidten og en forstad blandt Odenses ellers ret usammenhængende veje ud af byen. Forbi slidt byhusidyl med stokroser og nyplantede regnvejrsbede, forbi... Ja, forbi hvad? På vestre hånd et forfærdeligt nybygget lejlighedsbyggeri i to etager, en forretning med begravelsessten, op over jernbanen, det triste boxbutik-område ved biltema og Bauhaus. På højre hånd Vandcenter Syd, brandmændenes slaraffenland, en parkeringsplads og en tankstation. Over indianerkrydset på en af de overdimensionerede veje, der omgiver Vollsmose, gennem parcelhuslandskab, over Odense Å og med lidt velgjort cykelbetvingeri gennem gadekæret i Åsum ad Ryttervejen/Rågelundvej mod øst.
Forbi Åsum kirke, nogle af Odenses fineste stykker ældre bindingsværk, op ad den hårde bakke og forbi hedengange Åsum forsamlinghus, som nu - helt oplagt - er overtaget af Havnens Gourmet. Du er nu startet på det, der er mange kilometers meditativ pedalforcering uden de store ydre påvirkninger.
Altså, havde det altså ikke været for sæsonen, der overforkæler dig med sødmefulde buketter af duft fra de hundredvis af rapsmarker der - lige nu - er i fuldt flor, et naturligt intermezzo ved Vejrup å, hvor det både går stejlt ned og op ad bakke hurtigt og den fantastiske forfaldne konservesfabrik, der ligger på Mejerivejen godt gemt af de træer, der er ved at overtage området. Den er angiveligt stadig i brug (?) og ligner en blanding mellem dansk velfærdsbyggeri fra 70'erne, den skjulte - og nu forsvindende - postkrigsavantgarde-arkitektur fra Skt. Petersborg, som vist var et oprør mod Stalin, en bondegård og dansk industriarkitektur fra starten af 1900-tallet. Ja, du skal nok se det selv.
Du følger Mejerivejen forbi en - på denne årstid særligt - smuk pileskov på venstre hånd. Til venstre af Kertemindevejen på cykelstien. Herefter kan du vælge to ting: du kan fortsætte lige ud ad Odensevej, hvis du gerne vil have Ulriksholmbakken med. Så skal du først dreje til venstre ad Hundslevgyden og følge den, til du møder Ulriksholmvej, hvor bakken starter på venstre hånd under trækronerne fra ældgamle kastanjetræer og op forbi Ulriksholm Gods, der engang var ejet af Christians den IV's uægte søn.
Indrømmet - det er måske den smukkeste vej, men vi skal i stedet til venstre ad Ørnefeldtvej. Her får du også en kastanjeallé, Ørnfeldt Gods, og så kører du forbi Geels Kro, hvor der står en mindesten til modstandsmanden, Gunnar Carlo Nielsen. Han var en del af Walther-gruppen, og blev dræbt af Gestapofolk her i en ildkamp i 1944. Resten af gruppen blev deporteret til KZ-lejr.
For enden skal du til venstre af Ulriksholmvej, videre af Kølstrupvej med en smule bøgeskov på højre hånd og marker på venstre. Nært forbi den imposante herregård, Østergård, der også angiveligt engang tilhørte samme uægte søn og nu Venstre-ministerfamilien Fischer-Boel.
Til højre ad Kølstrupvej, der fører dig forbi Munkebos nybyggerkvarter med udsigt over fjorden. Igennem rundkørslerne, op ad bakken, under Kertemindelandevejen, og så er du i Munkebo. En fjordlandsby delt mellem fiskere og bønder, der var hjemsted for kunstmaleren, Lars Rastrup, som blev til værftsarbejderby og som nu er... på vej mod et nyt sted. - "Munkæbothæ", af ordet munk og "bo" bygning til midlertidigt ophold. En by der altid har været på vej fra et til noget andet og som gemmer på nogle af Danmarks flotteste vikingeskatte. Sammensat sted, må man sige.
Du skal ligeud af Bycentervej - navnet lugter af en virkelighed skabt, da Lindøværftet buldrede, drømmen hed et rødstensparcelhus og de asiatiske og Østeuropæiske skibsværfter endnu ikke var konkurrencedygtige. Forbi Munkebos berømmede skaterbane, til højre af Lindøalléen, gennem rundkørslen. Nu er du midt i Munkebos velfærdsindustrielle centrum. Hvor platantræerne endnu står ranke og velklippede og har en højde, der svarer til alderen på værftsbyens storhedstid, men hvor små centerområder af butiksarealer altid virker tomme og vender ryggen og parkeringsarealer ud mod gaden. Til venstre i den lille rundkørsel og op ad Rosendalen.
Du fortsætter op ad Rosendalen, hvor en kraftig bakke tager fat - det er i realiteten Munkebo Bakke, du er i gang med, og som du kan besøge ved at køre til højre ad Loddenhøjen Allé, men det behøver du ikke. For fortsætter du lige ud, så står du på Boels Bro, én af Fyns stejleste bakker, der falder ned mod Odense Fjord, og hvor du har en fantastisk udsigt over fjorden og helt til fyret på Enebærodde.
Du skal ned af bakken og kysse fjorden, se ind mod Lindøværftet og så op igen - ca. 500 meter med en gennemsnitlig stigningsprocent på 8 %. Når du får ondt i benene, kan du måske tænke over hvordan det er at arbejde i maskinrummet på et af de mange containerskibe, der er gledet forbi bag dig.
Du skal tilbage igennem Munkebo, ud til den overdimensionerede allé, der fører morgenarbejderne ned til Lindøværftet, og så skal du tilbage mod Odense af Kertemindelandevejen. Et larmende stykke vej med dårlig cykelsti, men det gør heller ikke så meget - du er på vej hjem.
36 km. 190 højdemeter. Gennem åbne landskaber, forbi herregårde til en dræberbakke med udsigt.
Link til begivenhedOdense er et had-kærlighedsforhold. Det er byen som betyder meget for mig, men som jeg kun kan bo i hvis jeg lægger mine kræfter i at forandre den. Jeg føler et ansvar for hver halvfyldte koncert o...