Lokale asparges Den fynske aspargessæson rammer Sanderumgård på lørdag! Nydes med havsalt og åbne øjne.


Lokale asparges
Andet | Lørdag d. 23. maj. 2020 | Pris: 0 Kr. | Skrevet af: Elena Stanciu

Arrangør: Sanderumgaard Romantiske Have

Meget har forandret sig de seneste måneder, men meget er helt som det altid har været. Coronakrisen har vist os, at vi er afhængige af fællesskabet, men også at nogle er mere fælles end andre. Nej - du er ikke gået forkert; den her artikel handler om asparges og hvorfor du skal købe dine fra lokale producenter på Fyn. 

Asparges er ikke kun en næringsrig vitaminbombe af en grøntsag. I begyndelsen af april blev en lille portion af Europas normalt usynlige økomiske migranter pludseligt voldsomt synlige, da ‘aspargesflyene’ landede i en hollandsk lufthavn. De ankom fra Rumænien og Ungarn med ufaglærte arbejdere for at sikre årets høst på de tyske aspargesmarker. Ellers havde nordeuropa risikeret at mangle frisk lokalt grønt. Ufaglært landbrugsarbejde blev derfor kategoriseret som en ‘essentiel funktion’, som vi kalder det, når nogen ofrer deres sikkerhed på vegne af fællesskabets behov. Nogle skal jo plukke asparges, så andre kan spise dem og sende hinanden virtuelle krammere og solidaritetshashtags. Lille mediestorm. Men som forventet var reaktionen mod underbetalt migrantarbejde kortvarig og de ‘essentielle arbejdere’ er for længst vendt tilbage til deres usynlige, produktive tjans udenfor søgelyset. 

For alle andre end dem er asparges bare en lækker og sund sæsongrøntsag. For mig er asparges i årblevet et symbol på den økonomiske migration, som er et personligt anliggende for en som mig som selv er indvandret til Danmark og føler på en og samme tid at jeg står i vejen og kommer til kort. Et vitaminrigt symbol på en mindre sund samfundsorden.

På lørdag starter aspargessæsonen på Sanderumgaard. Nye, fynske asparges. Jeg ved oprigtigt ikke om Sanderumgaards egne er dyrket og høstet med lokal eller migrantarbejdskraft, men det kan være grund nok til at tage derud og undersøge det nærmere. 

PS: Sanderumgaard sælger nye fynske asparges hver lørdag indtil 12 juni. Du skal bestille dem før fredag ugen forinden på e.vind@sanderumgaard.dk.

Link til begivenhed

Skrevet af Elena Stanciu

Elena has an MA in American Studies from SDU, and currently works as Features Editor for arts and culture publication PETRIe. She is interested in visual culture and contemporary art, design an...