Talte allegorier Optræden af Anna Roemer, Sylvester Roepstorff og SLØR Visual Performance til Spoken Word Festival.


Talte allegorier
Koncert | Lørdag d. 22. aug. 2020 | Farvergården 7, Odense C | Pris: 45 Kr. | Køb billet her | Skrevet af: Elena Stanciu

Sted: Kulturmaskinen
Arrangør: Spoken Word Festival

Der er få ting så tæt forbundet til selve eksistensen som det talte ord. Bibelsk talt. Det er den talendes talehandling der skaber lys ud af mørket; det er navngivningen af alting, der legitimerer og giver mening til selv den mest ubetydelige skabning; det er gennem et talt, uoversætteligt sprog af værdighed at mennesket kan kommunikere med himlen, og det er Guds stemme der vil fremmane de døde, når den unævnelige dag kommer.

Denne uge begynder Spoken Word Festival den årlige fejring af den ene kraft der både skaber og tilintetgører, opbygget verdener og afslutter krige - det talte ord. Nuvel, det er måske mindre planetarisk og dramatisk og mere intimt og personligt - og derfor så meget rigere.

På lørdag præsenterer festivalen RoemerRoepstorff × SLØR, en fremføring af talte ord, musik og levende visuel kunst med en gammeltestamentlig historie som inspiration for den tvær-æstetiske fortælling af musiker Anna Roemer og forfatter og teolog Sylvester Roepstorff. Idet hun fortolker lydtæpper og den lyriske oplæsning vil SLØR Visual Performance/My Lambertsen bruge sin signaturteknik af hypnotiserende landskaber af abstrakte bevægelser, lys og form. Der er ingen tvivl om at det er et ideelt kreativt match, idet SLØRs kunst er verdensskabende og transformativ med et unikt potentiale for symbolisme.

Symbolisme gennemsyrer Det Gamle Testamente, båret af allegorier og selektiv oral historie. Det er fyldt med helte og skurke, relativ moral og en sand rigdom af fejlbarlige mennesker, der prøver at være gode lykkelige, idet de kæmper for at overleve i endeløse ørkener. Karaktererne i Det Gamle Testamente er så langt fra os, at det kan være svært at føle empati med dem eller bruge deres historier som retningslinjer for os selv. Men hvis der er en ting som vil gøre os mere enpatiske er det poesi, musik og visuel kunst.

RoemerRoepstorffs "Seeren der slog panden imod en usynlig mur" er en moderne udgave af historien om Balaam, en profet sendt af Kong Balak af Moah til at forbande Israels slægter. På hans rejse bliver profeten standset af en engel der ikke kan se men stopper ham alligevel pga. hans æsel der kan se englen og derfor nægter at gå videre. Det kritiske øjeblik hvor æslet skubbes af profeten, men samtidig holdes tilbage af englen, er en righoldig kilde til fremførslen og dens elektro-akustiske og visuelle fortolkning af historien.

For en visuel træder se her: https://www.facebook.com/watch/?v=588121695427943 og læs mere om tankerne bag performancen her: http://roemerroepstorff.dk/?page_id=19

Link til begivenhed

Skrevet af Elena Stanciu

Elena has an MA in American Studies from SDU, and currently works as Features Editor for arts and culture publication PETRIe. She is interested in visual culture and contemporary art, design an...