Gentagelsens fiasko Forelæsning om vestens evindelige krigsmani og vestens evindelige nederlag


Gentagelsens fiasko
Foredrag/debat | Onsdag d. 16. sep. 2020 | Campusvej 55, Odense M | Pris: 0 Kr. | Skrevet af: Anna Skau Tolstrup

Sted: Syddansk Universitet
Arrangør: Danish Institute of Advanced Study & Syddansk Universitet

En kær gammel græker med et tilpas langt skæg sagde en gang: ”Første gang nogen kalder dig for et æsel, siger du pjat. Anden gang burde du måske købe dig en saddel.” Det sagde min latinlærer i al fald for et par år siden og uanset udsagnets ophavs ægthed, så kan budskabet altså noget. Hvorfor, spørger Sten Rynning, bliver Vesten ved med at starte krige, når de aldrig vinder dem? Hvornår kapitulerer vesten og køber den skide sadel? Ja, det giver jo immervæk ikke den store mening.

Jeg har selv mine indbildske områder: ting jeg nægter at indse, jeg er dårlig til. Bevares – jeg starter ingen krige (medmindre vi skal snakke allegorisk, mais bien sur), men hvert eneste år tænker jeg stadig, at jeg er fremragende til at pakke gaver ind og hvert eneste år ender jeg med ildrødt ansigt, dækket af papercuts og tape de underligste steder og papirstykker i gyselig farver over hele stuegulvet og verdens grimmeste gaver. I stedet for at indse, sådan rigtigt, at jeg måske bare skal droppe at smide flere hundrede kroner efter silkepapir og glimmerdims og bare acceptere tingenes naturlige udfald, så fortsætter jeg ignorant med at pakke ind. År efter år. Ganske ligesom de vestlige regeringer har startet krige og tabt dem de sidste par år. Sten Rynning tager os tættere på den rigtige krig og vestens forfærdelige trackrecord; han undersøger de vestlige regeringsstrategiers historiske rødder, og hvordan den moderne krigs karakteristika har forværret dem. Yderligere forsøger Rynning at kortlægge nuværende trends i krigsstrategier og fortælle hvorfor, det ikke virker som vestens cykliske, strategiske krise slutter lige foreløbig.

Der kommer nok ikke det store svar på, hvordan vi stopper egen indbildskhed eller stopper på forhånd-tabte krige, men vi kommer helt sikkert til at blive klogere på de sidste mange års fiaskoer, de næste mange års fiaskoer og måske et par fifs til dit næste stratego-spil, og mere kan man vist heller ikke bede om på en onsdag.   

Arrangementet kan både opleves ganske live og ganske online. Du skal tilmelde dig begge dele - og det kan du gøre lige her

Link til begivenhed

Skrevet af Anna Skau Tolstrup
This Is Odense