Kunst på gennemrejse Visuel bestillingskunst og poesi til Odenses nye letbanetog


Kunst på gennemrejse
Udstilling | Mandag d. 16. nov. - Lørdag d. 21. nov. 2020 | Østre Stationsvej 15, Odense C | Pris: 0 Kr. | Skrevet af: Elena Stanciu

Sted: Hovedbiblioteket
Arrangør: Odense Letbane

Der er altid nogle uskrevne regler, når man rejser med offentlig transport i en by. Vi kender dem alle og accepterer dem: Man skal ikke komplicere tingene ved at give sig i snak med andre rejsende, søge øjenkontakt eller – Gud forbyde det – stå af det samme sted og fortsætte den samtale, man har været dum nok til at starte. Det er ikke kun mig, der har det sådan, vel?

Nu er der imidlertid gode nyheder til dem, der også overholder de uskrevne regler for offentlig bytransport – de nye letbanetog, som vi venter så tålmodigt på, kommer prydet med visuel bestillingskunst af Kristian Djurhuus, der går under navnet Mormor, og poesi af Odenses egen Lui Larsen. Altså noget andet at kigge på end fremmede mennesker og de samme gamle nabolag!

Disse kunstværker udstilles lige nu og vil rejse rundt gennem byen i det kommende år. Uge 47 er dog sidste chance for at se dem på Odense Hovedbibliotek.

Kunstnerne har brugt tid i Odense på at søge efter byens ”sjæl”, så de kunne indfange den i deres værker. Det er en smuk, meningsfuld tilgang, der rækker videre end en forståelse af en by gennem dens materialitet og vartegn (gentaget indtil kvalmegrænsen af turismediskursen). Jeg leder efter mig selv I kunstværkerne – ikke ud fra en eller anden generationsbetinget narcissisme, men fordi jeg selv er en del af byen og derfor må dens sjæl have en del af min i dens væv. Ikke? I al fald klæder Mormors visuelle sprog denne moderne, glatte tilføjelse til en by, der bryster sig af ejendommelighed og eventyr – kringlet, legesygt, livligt og vittigt med en dynamisk brug af linjer og mønstre, bearbejdet til at vække glæde og pirre nysgerrigheden. Kunstneren lover at nogle skjulte skatte han fandt i byen er blandt værkerne; hvilken fryd!

Kunsten og digtene er også forbundne til de navne som de 16 letbanetog får – alle sammen drømmende, righoldige begreber, der rammer hovedet på sømmet (dog på en lidt symbolsk turistvenlig måde): Eventyret, Drømmen, Lykke, Horisont, Symfonien osv. Navnene (fuld liste her) blev fundet tilbage I 2018, idet man inviterede odenseanere til at fortsætte frasen ”At rejse er…” i tråd med temaet ”At rejse er at leve”. Ingen kunne selvfølgelig dengang vide hvor meget rejselivet er blev rystet i sin grundvold to år senere.

Men lad nu det ligge – bytransporten spiller en større rolle i vores liv end vi vil tiltro den og at tilføje kunst og poesi til blandingen af elektricitet, hammerglas og glathed er en måde at udvise kærlighed og omsorg på til noget der ellers ville være en upersonlig, slangeagtig form, der bringer os fra a til b.

Link til begivenhed

Skrevet af Elena Stanciu

Elena has an MA in American Studies from SDU, and currently works as Features Editor for arts and culture publication PETRIe. She is interested in visual culture and contemporary art, design an...