Gangbro #3: Forskerkanalen En lysende bro til fremtiden. Det Tekniske Fakultet er det mest vågne sted på universitetet


Gangbro #3: Forskerkanalen
Arkitektur | Mandag d. 8. mar. - Søndag d. 14. mar. 2021 | Campusvej 55, Odense M | Pris: 0 Kr. | Skrevet af: Pil Lindgreen

Sted: Syddansk Universitet
Arrangør: Selvguidet byvandring

Morgendagens forskere strømmer gennem denne gangbro - som næring gennem en oplyst rustbrun tarm, der forbinder to store pulserende bygningskroppe og får mest mulig energi ud af sit indhold. Lyder det lidt uappetitligt? Jeg er nu næsten sikker på at de videnskabsfolk, der holder til i Det Tekniske Fakultets bygning 44 og 42 på SDU, ikke ville have noget imod sammenligningen. De ved bedre end de fleste, at 40% af verdens energiforbrug i dag kommer fra bygninger og de arbejder aktivt og vildt eksperimentelt på at gøre det bedre. Den bygning de selv færdes i, er et eksempel på fremtidens intelligente bygningsstyring. Bygningen fra 2015 med det ydmyge navn OU44 vurderes til at være på Top 20 over de mest energieffektive i verden med højteknologisk ventilation, opvarmning, levende grønne vægge og egne energiproducerende anlæg som solceller og varmepumper.

Gangbroens materiale: Det samme brune cortenstål, der har givet SDU tilnavnet Rustenborg, og glas. Fordi stålet er formet i spinkle zigzaggitre ser den svævende let ud. Mere brunt stål former en finmasket gitterskærm omkring glasvæggene, der får dagslyset til at falde som et ternet mønster inde på gangen. 

Hvad forbinder broen? Hele to gangbroer forbinder den “toppræsterende” energieffektive bygning 44 med resten af det flade, rustne campus på den ene side, og Mærsk-instituttet - den fløj, der ligner den er stivnet midt i et boblende skumbad - på den anden. Sammen danner de to bygninger ramme om tre institutter med cirka 2.200 studerende samt en stor del af de knap 300 medarbejdere der er tilknyttet Det Tekniske Fakultet. OU44 er tegnet af Cubo, med Rambøll som ingeniører og Schønherr som landskabsarkitekter. 

Hvem passerer igennem her? Det gør de videnskabsfolk, der skal sikre, at verden ikke om lidt brænder sammen i et sort energiforbrug. Det vil sige studerende og forskere på uddannelser som Biorobotics, SDU Innovation and Design Engineering, Global Sustainable Production, Dronecenteret,  SDU Applied AI and Data Science, Game Development and Learning Technology eller Civil and Architectural Engineering for at nævne et par stykker. Hvordan ser de ud? Jeg ved det ikke. Drikker de tangsmoothies og er iført sko med haptisk feedback-teknologi og temperaturregulerende hættetrøjer i high-tech hamp mens de kører fixie bikes over gangbroen? 

Hvornår på dagen skal den opleves? Oplyst, først på aftenen. Hele landskabsarkitekturen er designet så man føler man står på en landingsbane og broen er en gangbro til et rumskib, der lige er landet. For den fulde, pulserende tarmoplevelse beskrevet ovenfor skal man dog vælge et tidsrum midt på dagen (og udenfor coronanedlukning), hvor det arbejdende, tænkende menneskemylder er tættest.

PS. Campus er i øvrigt fuld af gangbroer mellem sine flade bygninger - det bliver smukt, når man kan køre under tre af dem med et lysende letbanetog inden længe.  

 

Link til begivenhed

Skrevet af Pil Lindgreen

Jeg er født her, og kan ikke skille byen fra mig selv. Jeg har været igennem alle faser af had, kærlighed og ligegyldighed. Som teenager gik jeg talløse, rastløse ture, som altid syntes at ende på ...
This Is Odense