Vedvarende mirakelvand Carolinekilden - et mirakel af andre vande, andre tider


Vedvarende mirakelvand
Natur | Mandag d. 17. maj. - Søndag d. 23. maj. 2021 | 5270 Odense | Pris: 0 Kr. | Skrevet af: Elena Stanciu

Sted: Carolinekilden
Arrangør: Dig selv

I denne uge har jeg valgt at reflektere over fænomenet vand og anbefale et par (både nye som gamle) perspektiver på hvordan vi kan engagere os i steder, der rummer vand. Som det hedder i kurateringsvinklen til det danske bidrag til Arkitekturbiennalen i Venedig 2021: ” vand forbinder os tværs over jordkloden og henover gennem generationer” – og, kunne man så tilføje, gennem den lille by her, vi kalder vores hjem.

Carolinekilden har befundet sig iblandt os i et stykke tid nu. I middelalderen betragtedes den sammen andre kilder som hellig og vandet blevet tillagt et helbredende potentiale. I 1730erne blev dens friske vand benyttet på Odense Slot. I begyndelsen af 1800-tallet dukkede den op i en rejseguide, der anbefalede det omkringliggende område som et datidigt ”must see” ; et sted hvor Odenses højere sociale lag kunne tage på picnics, høre musik, danse og nyde andre lignende glæder.

Foto: Frank Hansen, 1980. historiskatlas.dk

I 1831 kom kilden virkelig til sin ret, da den blev opkaldt efter den vordende dronning Caroline Amalie, hustru til Kong Christian VIII (på det tidspunkt guvernør på Fyn) og restaureret af Christian i 1831 som en gave til Caroline. Det royale pars popularitet blev udvidet til kilden også, der fungerede som vært for Carolinekildefester indtil 1847.

I dag findes Carolinekilden stadig, et tålmodigt vidne til larmen fra den tilstødende Rismarksvej. Den er lidt tilbageholdende hvad mirakelvandet angår, men forbliver ikke desto mindre en værdig destination for gå- og cykelture.

Vandet flyder med tiden og tiden med vandet; en livscyklus der udfolder sig uanset om vi lægger mærke til den eller ej. Cyklussen er dog ikke hermetisk lukket; en kilde kan ses som et kontaktpunkt – fysisk og metafysisk; et punkt hvor det usynlige vedvarende vand under jorden viser sig som det virkeligt er; ufiltreret og uforfalsket, for at slukke vores jordiske tørst.

I vores hypermoderne tider laver vi vores egne mirakler og naturens hellighed forsvinder under vores mikroskoper. Carolinekilden er måske ikke en kilde for mirakelvand, men den er en livsmarkør – livet bobler i jordens sprækker, århundreder før vi blev født og lang tid efter vi er forsvundet.

Carolinekilden et placeret ved siden af Stavis Å, mellem Næsby og Pårup.
https://historiskatlas.dk/Carolinekilden_(4946)
Link til begivenhed

Skrevet af Elena Stanciu

Elena has an MA in American Studies from SDU, and currently works as Features Editor for arts and culture publication PETRIe. She is interested in visual culture and contemporary art, design an...