Stillestående vand


Stillestående vand
Byvandring | Mandag d. 17. maj. - Søndag d. 23. maj. 2021 | Klosterbakken 2, 5000 Odense | Pris: 0 Kr. | Skrevet af: Elena Stanciu

Sted: Klosterhaven ved. Skt Knuds Kirke
Arrangør: Dig selv

I denne uge har jeg valgt at reflektere over fænomenet vand og anbefale et par (både nye som gamle) perspektiver på hvordan vi kan engagere os med steder, der rummer vand. Som det hedder i kurateringsvinklen til det danske bidrag til Arkitekturbiennalen i Venedig 2021: ” vand forbinder os over jordkloden og gennem generationer” – og, kunne man så tilføje, gennem den lille by her, vi kalder vores hjem.

Det er ikke nemt at forlige den tidlige kristendoms mere problematiske og voldelige sider med de elementer i det kulturelle arkiv der taler om fred, idyl, stille hengivelse og kærlighed. Dog – korstogene og de store koloniseringsprojekter ramte aldrig os europæere, så det giver perfekt mening at holde fast om de reoler i arkivet der matcher vores historie bedst.

Skt. Knuds Kloster i Odense etableredes af Benediktinermunke i 1100, klosteret voksede og blev en af de rigeste institutioner i det middelalderlige Odense med indkomst fra skatter, tjenester fra monarkiet, jordbesiddelser og talrige sognekirker. I et par århundreder ekspanderede klosteret og blev et kulturelt kraftcenter. Munkene skrev flittigt bøger og drev en skole for drenge, hvor der bl.a. undervistes i at læse og skrive latin.

Kirkereformer betød i 1571 enden for klosteret.

Nuvel, lad os gå en tur i klosterets have. Det er et dejligt, beskedent sted, designet i geometriske mønstre og omhyggeligt passet. Det tegnedes i 1921 af landskabsarkitekt I.P. Andersen som en pastiche over havens fortid og moderniseredes i år 2000, så haven nu råder over 125 arter af krydderier og lægeurter, der ligger i forlængelse af munkenes arbejde, hvori der indgik lægeurter 1000 år før. Små springvand er placeret i haven, mens et lidt større et af slagsen markerer havens centrum. Der er skønhed og ro i det minimalistiske design; vandet er tyst og roligt som om det vil udfordre enhver forventning om dets egenskab af vand; ikke desto mindre drager det dig mod det centrum som det markerer, beder om din opmærksomhed og udpeger ruten.

Springvandet og haven passer perfekt til vores historie. Det kræver styrke og selvtillid at dominere på en stilfærdig måde.

Informationskilde: historiskatlas.dk
Konsulentbistand ift. offentlige springvand: Lea Kirstine Møller
Politiske meninger: skribentens egen
Billedkilde: havefolket.com

Link til begivenhed

Skrevet af Elena Stanciu

Elena has an MA in American Studies from SDU, and currently works as Features Editor for arts and culture publication PETRIe. She is interested in visual culture and contemporary art, design an...