Knud, æblet og liljen lidt om et byvåben


Knud, æblet og liljen
Andet | Mandag d. 19. jul. - Søndag d. 25. jul. 2021 | Odense | Pris: 0 Kr. | Skrevet af: Anders Skovgaard

Sted: Odense by
Arrangør:

Jeg har nærmest en barnlig fascination over byvåben. Farver og figurer fyldt med simpel symbolik. Svaner og drager, konger og borge, skibe og sværd.

På Fyn har det primært bølger, borge og skibe, hvilket ikke er så underligt givet hvor købstæderne er placeret, dog med undtagelser som f.eks. Assens' søde får eller Odenses Knud.

Fra segl og bøger ved man, at Knud den Hellige har været brugt som et symbol for byen helt tilbage fra 1460, enten selvstændigt eller i kombination med andre symboler, såsom Odense-liljen. Dog var det først i 1930’erne at man officielt begyndte at bruge Knud og byvåbnet som vi kender det i dag. Det er Sankt Knud i midten med rigsæblet (kongemagten) i den ene hånd og liljebanneret i den anden og en større lilje mellem benene, som hentyder til den økse han blev dræbt af. Sandsynligvis har liljen været symbolet for byen før Knud, så på den måde blev de integreret med hinanden. På siden er to af byens historiske bygninger, kirken og Rådhuset, som også skuer tæt på hinanden i den virkelige verden. Farverne er blå og rød. Rustningen skal være den royale blå og kappen rød. 

I dag bruges Knud-figurer mest separat, på skilte, brevpapir og bygninger, men trækker tydeligt referencer tilbage på hele byvåbenet, som heldigvis også kan ses flere steder, bl.a. over rådhusets indgang og måske mere overraskende oven over indgangen til værtshuset Tinsoldaten på Frue Kirkestræde. Et andet sjovt, men nok ikke så overraskende sted, er på Stadsarkivet, hvor alle øens købstæder er repræsenteret med deres byvåben på siden ud mod gaden og med Svendborg og Odense i enderne.

Selvom det nok mest er min barnlige glæde der trækker, så synes jeg det er sjovt og spændende at gå rundt i byen og ”opdage” skjoldene eller referencer til de enkelte dele. Jeg har også skrevet om Odense-liljen, som man faktisk kan se en del steder. Den er nok gået lidt i glemmebogen til fordel for Knud, men jeg synes virkelig den kan noget og er et charmerende symbol for byen, som vi egentlig godt kunne bruge noget mere. Heller en smuk fransk lilje end en krigerisk vikingkonge, som folket alligevel gjorde oprør mod.

Link til begivenhed

Skrevet af Anders Skovgaard

For mig er Odense et forsøg. En åben by, hvor jeg kan skabe mig selv ind i. En mulighed for at gøre noget tingene på en anden måde. Eller det er det hvert fald blevet. Personlig tiltrækkes jeg af f...
This Is Odense