Krig og fred på SDU Afternoon lecture on the spatial turn in peace studies


Krig og fred på SDU
Foredrag/debat | Fredag d. 26. nov. 2021 | Campusvej 55, Odense M | Pris: 0 Kr. | Skrevet af: Christoffer Henneberg

Sted: Syddansk Universitet
Arrangør: Center for War Studies

Jeg har tænkt en del på krig på det seneste. Ikke på nogen igangværende krig, men fordi jeg er i gang med Homers Iliaden, hvor den europæiske litteratur skydes i gang med det kæmpemæssige krigsbrag mellem grækere og trojanere på sletten foran byen Troja. Krig er alle tings far, skrev en anden græker, filosoffen Heraklit. I hvert fald er det værd at notere sig, at vestlig litteraturhistorie begynder med en krig.

På SDU har man for ikke så længe siden etableret et center for krigsforskning, Center for War Studies, der udmærker sig ved at tværfagligt orienteret og også inkluderer folk fra kulturvidenskaberne, herunder professor i litteraturvidenskab Anders Engberg-Pedersen, der bl.a. har forsket i Tolstoys episke roman Krig og fred, der omhandler de dramatiske begivenheder i forbindelse Napoleons felttog i Rusland i 1812.  Både den og Iliaden vil jeg varmt anbefale til vinterens læsning, men jeg vil også godt anbefale et foredrag på Center for War Studies, der lyder spændende.

Fredag eftermiddag indbyder de til foredrag i mødelokale M på SDU med titlen ”The Spatial Turn in Conflict and Peacebuilding” ved prof. Annika Björkdahl fra Lunds Universitet. Oversat til lægmandstermer handler det om, hvordan man kan forvandle tidligere krigssteder - fx sletten foran Troja, hvis man ellers kunne blive enige om placeringen - til fredsmonumenter og således bidrage til at bevare freden. I bredere forstand vil det belyse den rolle sted og rum spiller i fredsprocesser; en rolle der ifølge foredragsholderen er større, end man måske lige skulle tro.

Link til begivenhed

Skrevet af Christoffer Henneberg
This Is Odense