Tømmermændsmadguide - 1. januar-edition

Tømmermændsmadguide - 1. januar-edition
Longread | Skrevet af: Anna Skau Tolstrup | 31. december 2017

Da kommunal-regionsvalget var overstået, tænkte vi nok alle sammen, at det sværeste valg i lange tider var truffet. Men sådan er det ikke. Som altid starter vi et nyt år ud med at skulle træffe den kritiske beslutning om, hvad årets første måltid skal være. Og det måltid skal helst kurere de dårlige minder fra aftenen før, som man som oftest ikke engang kan huske, når man modvilligt slår øjnene op et ukendt sted med dårlig smag i munden og diverse konfetti- og kransekagestykker i parykken.

Vi ved alle sammen, at de fleste leveringssteder først åbner omkring klokken 16, og eftersom mange af os åbner vores livløse øjne et par timer før, så er det væsentligt med en guide. En guide, der kan understøtte de slingrende, stålsatte, blåmærkede undskyldninger af stylter, der skal føre dig mere eller mindre sikkert til et madsted, der er det værd. En guide, der tager højde for, om du har købt en hest i din brandert (true story) og derfor ikke har mere end 20 kroner. En guide, der arbejder i friturens tegn, men også har forståelse for halloumiostens vidunder. Godt nytår, og without further ado:

PS: Jeg holder nytår på Østergade, og skal på en magisk måde bevæge mig hjem til Søndergade dagen efter. Derfor er guiden rettet i mod bymidten. Hvis byens bedste burger og/eller butterchicken no. 1 skulle være i Hjallese, så send skud ud! Det kan også sagtens være på vejen til Hjallese, En Skildring fra Alfarvej, om man vil (som også er to fremragende romaner fra Pontoppidan; Den gamle Adam og Højsang, i. e.). Jeg prøvesmager den nok ikke i morgen, men vi deler det gode med hinanden, ikke?

 

EMILS HOTHOUSE

Vestergade 89, åbner: jeg har aldrig oplevet dem lukket, hjemmeside her

Odense har nogle særlige varemærker, som vi alle sammen kender og desværre til tider underkender. Emils er en af dem. Som Søndergadebeboer i over tre år har ham der Emil med det varme hus været den ven, jeg altid har kunne regne med. Den franske hotdog til 12 kroner er efterhånden (i al fald i mine kredse) en evergreen, men det er deres pommes frites til en tyver, der er den egentlige stjerne. Du får pommes, der smager, som de skal: ingenlunde af kartoffel og usandsynlig meget af fedt og salt. Det er rigeligt fantastisk og skal nok kunne give samtlige af de nye beboere i dit hoved, der mener at de skal bygge en parkeringskælder med letbane ovenpå, et par blodpropper, så du kan få lidt ro.

MOLOTOV

https://www.facebook.com/molotovodense/

Gråbrødre Plads 4, ST, TV, åbent fra 14 - 21, hjemmeside her (facebooken informerer mere)

Molotov smager godt. Molotov er simpelt. Molotov er billigt. Og nu har jeg lavet en triade, så den littære del i en tømmermændsmadguide også er on point. Men altså…. Der er ikke så meget pis med Molotov. Fritterne er gode – tænk Sunset Boulevards, bare bedre med et tydeligt hint af kartoffel og lækre krydderier. Og så er der én mayo. Og den er god. Smager, som mor piskede den. Burgeren er klassisk med gode råvarer, der smager, som de skal. Du kan få en menu med sodavand, burger og pommes til 120 kroner. Som er billigt.  Det er god grease med hint af kartoffel. Og hvis det hele er ægte slemmo, kan man fandmer også få milkshakes. Jeg har ikke selv smagt mælke-underet, men is kan vel kurere det meste??

BURGER ANARCHY

https://www.facebook.com/burgeranarchyodense/

Gravene 2A, åbner fra kl. 14, hjemmeside her

Burger Anarchy er efterhånden en odenseansk burgerbarsbastion. Det er en lidt anderledes burger i forhold til Molotov, der kører den mere good-ol’-amurican. Men anderledes er som altid godt – og når det anderledes serveres med marvmarmelade og ahornglaseret bacon, så er det tømmermændsmadguide anno 2018 værdigt. Det er også her, at halloumiosten gemmer sig i samspil med enten vildsvin eller lam og syltede bøgehatte. De har faktisk også opfundet en hel ny burger til nytårsanledningen kaldet Big Anarchist, som er dobbelt op på ost, bøf og bacon, som nok på dagen efter dagen er det tætteste, der kommer til at simulere en genopstanden Jesus, der opfinder skiveskåret brød.

Pro fif: Genialt sted til dine højskole-veganer-uden-gluten-og-lykke-i-livet-venner - Burger Anarchy har rent faktisk formået at skabe den første veggie-bøf, jeg har brudt mig om!

NB: Der er et begrænset antal Big Anarchist (mirakler fås jo ikke i utal), og de starter deres take away med afhentning fra klokken 14 og levering fra klokken 16-21.30

 

WERNERS GRILL

https://www.facebook.com/wernersgrill/

Nørregade 22, åbner klokken 12-21, hjemmeside her

Som min mor aldrig sagde, men burde have sagt, så kan sovs kurere det meste. Og hos Werners kan du få den pøset over din burger (i. e. bøfsandwich), indeholdende hvad der svarer til Dantes vej gennem purgatoriet. I stedet for frådseri får du løgkompot, gerrighed som en hakkebøf. Hovmodet svarende til de syltede agurker og rødbeder, misundelsen i de ristede løg; dovenskabens ketter og vellystens remo. Og vreden, den boblende brune vrede, der som et vulkanudbrud opløser alt andet og som konklusion på værket præsenterer din sandwich som et naturfænomen. Werners Grill er din vej ud af skærsilden. Og hvis skærsilden virker som en lettere overdreven etiket, så har de også flæskesværdssandwich, og en sprød sværd, det er altså det meste værd.  

EYDES GASTRO PUB

https://www.facebook.com/eydesgastropub/

Kongensgade 31A, åbner klokken 12-23 (brunchbuffet til klokken 16), hjemmeside her

Skal der brunches, så lad det blive her. Eydes byder på brunch fra klokken 12, så dit bacon-begær kan blive stillet. For let’s face it, selvom sovsen har (burde have) en fast plads i tømmermændsmadspyramiden, så er bacon bare stjernen, der stråler øverst på træet. Men der er også et andet B, som Eydes formår at gøre bemærkelsesværdig: brånsvir. Jeg havde aldrig selv troet, at jeg skulle brunche med bacon og brunsviger, men det kilder alle steder, det gør ondt dagen derpå. På den anden side, så har foreningen af brun farin og smør aldrig gjort nogen noget. Det har min mor faktisk sagt.  

Det er ikke fordi, der er en synderlig morale og/eller pointe med dette frisk-fra-frituren-skribleri. Andet end, måske, at vi selvfølgelig alle sammen skal have det godt - også i selvforskyldte og (især i) lidet flatterende situationer. Vi skal hjælpe hinanden til at have det godt også dagen derpå - og selvom det nødvendigvis ikke virker sådan, så kan et par gyldne koordinater til nærmeste oliekasse også være en kærkommen håndsrækning. Jeg mener ingenlunde, at vi sikrer verdensfreden med diverse gode-ting-at-dyppe-i-henvisninger, men måske vi kan sikre freden i det lille, trætte hoved ved lækkert indtag længe nok, til at vi kan tage endnu en lur.

Godt nytår! 

Pro kebab fif: efter sigende skulle byens bedste kebab befinde sig på Nansensgade 2 hos Østens Grill. Om de har åbent, ved jeg ikke, men hvis de har, så er der kø!Luk

This Is Odense anmelder kulturpolitik

This Is Odense anmelder kulturpolitik
Meninger | Skrevet af: This Is Odense | 15. november 2017

Det er ikke nemt at finde kulturpolitikken i den kommunale valgkamp. Derfor har vi på This Is Odense sat os for at grave det frem til jer fra dybderne af partiernes valgprogrammer, budgettaler og hjemmesiders undersiders fodnoter.

Som optakt til Kulturklyngens paneldebat lørdag den 18. november i Storms Pakhus præsenterer vi her 38 udvalgte guldkorn, højdepunkter og WTF-momenter. This Is Odense anmelder partiernes politik for kultur og byliv i Odense:

 

1. HUSMORHYGGE I FRAUGDE ER OGSÅ KUNST!

Kultur udfoldes i hele kommunen – i de mange foreninger, bands, på spillesteder og i haller og lokaler rundt om i kommunen. Kultur skabes i samspil – for os er det afgørende, at de frivillige kræfter har mulighed for at skabe og selv arrangere, at der ikke er nogen "rigtig og forkert" måde at udfolde kulturens mange facetter på, men at kultur på mange måder er, hvad ildsjæle skaber sammen. - Venstres valgprogram KV2017

Ingen smagsdommeri her. Folkeligheds-dyrkelsen når nye højder: ”I vores verden er alle kunstdommere!”. Vi fornemmer en slet skjult snobbe-nedad-denalmindeligemandsstregpåetstykkepapir-erogsåkunst-politik. Frivillige og ildsjæle har altid haft muligheden for at gøre hvad de vil - de gør det jo selvsagt ikke for penge. På den måde er de politik uvedkommende - for politikere fordeler penge.

Kulturpolitik er netop at foretage prioriteringen af, hvad der er "rigtigt og forkert" for det politiske fællesskab.

 

2. DEJLIGT, MEN SYGT UKONKRET

Vi skal understøtte hele det såkaldte vækstlag, vi har en masse talenter – for eksempel indenfor det musiske – som vi skal give gode forhold, så de kan udleve deres drømme og håb for fremtiden. - SF-Odenses valgprogram til byrådsvalget 2017

Hvad er 'gode forhold'? Hvordan vil de understøtte - penge, lokaler eller bare et klap på ryggen og en fesen takketale? Hvorfor er vækstlaget “såkaldt”? Nævn bare et talent ud af de mange, de mener, der er! Vi vil vædde på, at de ikke kan, da de sikkert ikke ville kunne definere et “såkaldt” vækstlag til at starte med.

 

3. HVAD HAR ”NY ODENSE” VIRKELIG GJORT FOR AT HÆVE NIVEAUET?

Mens byfornyelsen er igangsat af bystyret, kan erhvervsfolk og græsrødder tage æren for festivaler og initiativer som ”Ny Odense”, der hæver niveauet og viser, at den gamle eventyrby er klar til nye tider. - Socialdemokratiets visioner for Odense, Kommunalvalget 2017

Hvad har initiativet ”Ny Odense” virkelig gjort for at hæve niveauet på noget som helst? Findes det overhovedet længere - udover som hashtag i Anker Boyes facebookkommentarer? Ny Odense startede som en bevægelse, der drømte om en bedre by. Det minder nu mere om et slogan for en virksomhed, der skal sælge en by, i stedet for at skabe den.

Det virker, som om at alle de erhvervsfolk, der laver HCA Festivals, tror, at de laver en international festival med kant. Det kunne være fedt med et par lokale mæcener med kærlighed til kultur og andet end fadøl i lillehjernen.

 

4. ODENSE!

Odense skal være en sjov, spændende og interessant by at bo i og besøge. Du skal kunne glæde dig til stor underholdning, overraskelser og nye impulser. - odense.konservative.dk/politik

Ingen vil vel sige det modsatte: "Odense skal være en usjov, uspændende og uinteressant by at bo i" ..? Man kan reducere sætningen til “Odense!” uden der vil gå ret meget mening tabt.

 

 

5. DET KUNNE ELLERS VÆRE FEDT, HVIS BRANDTS VAR VERDENSKENDT

Vi er så privilegeret at have et kreativt og mangfoldigt kulturliv i Odense. Vi har hele fødekæden lige fra amatører til professionelle og alt der imellem. Og vi har nogle helt fantastiske kulturinstitutioner, lige fra verdenskendte Brandts og H.C. Andersen til Tidens Samling og andre mindre, men utroligt spændende tilbud. Vi har noget for enhver smag, fra det finkulturelle til det eksperimenterende og undergrundsagtige. Det skal vi alt sammen værne om og give mulighed for at udfolde sig – for det er en gave til Odense. - SF-Odenses valgprogram til byrådsvalget 2017

Så det betyder, at partiet vil arbejde for at beholde kunstakademiet og musikkonservatoriet i byen, i fald staten skulle ønske sig at effektivisere og sammenlægge? Det er så mærkeligt, når det politiske niveau forholder sig til ”undergrunden”, og italesætter det som en del af et politisk program. Det får det på en eller anden måde til at holde op med at være undergrund. ”Undergrunden” nævnes, som om det er noget, og det anerkendes, men det er lidt med handsker og ildtang…agtigt.

 

6. DEN KLICHÉ-BOG VAR VIST PÅ UDSALG I 2013

Vi er begyndt at tale Odense op. Gør vi det selv, går andre med. De får lyst til at gæste byen. Og at flytte hertil. - Socialdemokratiets visioner for Odense, Kommunalvalget 2017

Uha den kliché-bog kender vi også. Nu mangler vi bare at finde ud af, hvad “op” er?

 

 

7. STOLT MED STOLT PÅ. MEN AF HVAD?

Vi har en fantastisk by med en stolt historie. Stoltheden blev en kort periode gemt væk i en parentes, men [vi] mærker, at den er der igen. Det er faktisk dejligt, at sige man kommer fra Odense. Der er kultur, kunst og smukke gamle bygninger. Der er nyt og uprøvet. Og vi har tegnet stregerne for byens udseende. Nu skal rammerne fyldes ud. - Radikales budgettale 2018

Yes. Der skal fyldes ud? Med hvad og af hvem?

 

 

8. FORTÆTTES!! JAAA!!

Vi ønsker, at Odense centrum skal være et fyrtårn for Fyn – et centrum, der forskønnes og fortættes, og som skaber gode oplevelser for hele Fyn. - Venstres valgprogram KV2017

Check! 👍

 

 

9. KULTUR laver JOBS

Lige nu ser vi en stor opblomstring af restauranter, vinbarer og cafeer i Odense. Der bliver bygget et nyt hotel. Og vi har med ODEON fået et stort kultur- og konferencehus, der skal tiltrække tusindvis af gæster. […] Det giver en gylden mulighed for, at vi kan hjælpe nogle af vores større grupper af ledige i arbejde. Den udvikling skal vi række ud efter. - Socialdemokratiets og Borgmesterens budgettaler, 2018

Kunsten som løftestang. Måske kan den også feje gade, passe børn og løse bandekonflikter, når den nu alligevel bare et redskab for arbejdsmarkedet?

Ej, tanken er ikke dårlig - der er jobs i servicebranchen. Men kan vi i processen spørge, hvad vi har brug for? Hvad bymidten mangler? Det er stærkt med de mange nye restauranter! Men er det gjort nemt og mindre risikofyldt at starte op som selvstændig? Vi mangler iværksætteri og specialbutikker big time. Et nyt hotel (som ligner de andre?) og et konferencehus - det er de kedelige arbejdspladser.

Og ja, ODEON som kulturhus er en spændende tanke. Bare en skam, at de fleste aftener er booket med Linie 3, Chippendales og andet gejl.

 

 

10. IKKE BARE BOLIGER PÅ HAVNEN

Odense Havn skal præges af liv og aktiviteter og ikke blot fungere som et boligområde iblandet enkelte kontormiljøer. Havnekulturfestivalen, loppemarkeder og sportspladserne er gode elementer, der er med til at skabe et havnemiljø, der er interessant at være i. Flere aktiviteter kan med fordel lægges ved havneområdet, så endnu flere får øjnene op for de muligheder, der er i området, og så private handlende får lyst til at investere i området. - Byudvikling i Odense Radikale visioner for fremtidens Odense, august 2016

Hvad er årsagen til, at der ikke opstår et egentlig butiks- og caféliv på havnen? Hvis vi ønsker et havneområde, der ikke alene er pæne boliger med grimme facader, så kræver det politisk handling. Det kræver krav. Det kræver, at man tør bevare de eksisterende kvaliteter, og det kræver, at man aktivt vælger at have andet end boliger – også på længere sigt.

Gør som Svendborg har gjort med Frederiksøen, Værftsøen, det er klogt og nemt og billigt og fremmer formålet.

 

 

11. HVAD SÅ MED BROKVARTERERNE?

At det er ”rundt omkring i kommunen”, og ikke kun i en radius på nogle få hundrede meter omkring Rådhuset på den nedlagte Thomas B. Thriges Gade eller i Vollsmose, kommunen bakker op om lokalsamfundene og borgernes egne initiativer, er vigtigt for os. Derfor er det også vores ønske, at forstadspuljen ikke bliver brugt i centrum – men igen bliver til en egentlig forstadspulje. - Venstres budgettale 2018

Er kvartererne i bymidten og på havnen ikke lokalsamfund? Bor der ikke mennesker, som vil skabe sig et liv og går op i deres lokalområde?

 

12. UDKANTENS KVALITETER

Odense er langt mere end centrum. Derfor ønsker Det Konservative Folkeparti at afsætte midler til en lang række projekter i Odenses forstæder. Vi ønsker udvikling i hele byen, og vil ikke være med til at skabe et udkantsodense. - Det Konservative Folkepartis budgettale 2018

Man bor vel i udkanten, fordi man foretrækker netop udkantens kvaliteter. Så kan man tage ind til det stærke centrum og få hele baduljen, når man ønsker det. Vi mener bestemt, at et stærkt centrum er til gavn for hele Odense.

 

 

13. HØRT! ❤

Vi kæmper for, at Odense skal være en kulturby med tilbud og muligheder til alle – uanset alder eller pengepung. Et kreativt, mangfoldigt og skævt kulturliv er noget af det, der kendetegner en dansk storby. Det kræver, at Odense investerer i de kreative miljøer. - odense.enhedslisten.dk/maerkesager/

Fedt! Men hvordan kæmpe? Sådan ”det kunne være fedt, hvis vi lige kigger på det her-agtigt” eller sådan rigtig kæmpe? Det virker lidt som målrettet kommunikation til en allerede overbevist målgruppe a la amen i kirken eller ”har I det godt, Odense!? Kan ikke høre jer! HAR I DET GODT, ODENSE?!”.

Men hey, det er en god start, at de vil noget andet end blot at tale Odense op eller være stolte af H. C. Andersen.

 

14. SEMESTERSTARTSDISKO MED HEINEKEN OG SHOTSRØR

Der bliver taget godt imod de nye i Odense med koncerter og studiefester. Det er ikke kommunen, der betaler gildet, men bakker op sammen med hele byen. Det er det, der skal til, når vi skal have noget til at ske. - Socialdemokratiets visioner for Odense, Kommunalvalget 2017

Studiefester? Er det semesterstartsdisko med Heineken og shotsrør? Det virker ikke som noget at bryste sig af.
Skal det forstås, som at det faktisk ikke er kommunen, der betaler gildet, eller at det ikke BØR være kommunen, der betaler? Vi forstår det ikke helt, uanset hvilken af mulighederne det er.

Men klart kan vi bakke op om fest og en velkommen-indstilling. Det føles sørgeligt at skulle erklære sig enig i noget, som man ønsker er selvfølgeligt.

 

15. CAMPUSVEJ: ET DILEMMA

Omkring det nye OUH, SDU og det nye Cortex Park skal der laves et miljø, som er interessant og udviklende for de studerende, medarbejderne og besøgende. Der er rig mulighed for at lave et egentligt campus-område med caféer, studiemiljøer og kulturliv. Det skal være et inspirerende miljø i sig selv, der ikke er afhængig af IKEAs kantine. - Byudvikling i Odense Radikale visioner for fremtidens Odense, august 2016

På den ene side kunne det fandme være lækkert, hvis der ikke var så mega dødt på Campusvej. De studerende gemmer sig rundt omkring på kollegierne og på uni og er hverken en del af bylivet i Odense C eller M. De studerende skal losses i gang, men det kan tage årtier – og rigtig mange penge – at skabe et rigtigt bymiljø ud af en bar mark med håndboldboliger, parkeringspladser og en videnby (hvad fuck er det?).

På en anden side, så er det lidt absurd, at man bare ikke sætter alle kræfter ind på at få alle de mennesker til at myldre rundt inde i centrum i stedet for, hvor de så også ville bruge deres penge og engagere sig alle mulige mærkelige steder i byen. I København kan man studere i den indre by og være en del af storbylivet hver dag. At cykle ud på marken ved SDU føles mere som bare en skolegang.

Lad os få omsat alle de (for tiden passive) kræfter, der er på uni, til noget sejt. Tænk, hvis vi byggede satelitter af uni inde i byen. Kreative uddannelser på havnen? Yes! Tænk, hvis det ikke bare var Suspekt og Emil Stabil, som spillede koncerter på uni, men der var et slags spillested eller noget andet, man kunne tage til, andet end i fredagsbaren!

 

 

16. DET ER VIST RET INDLYSENDE

Mennesker med handicap skal i videst muligt omfang have mulighed for at deltage i kultur- og fritidsaktiviteter. Det betyder at kulturinstitutioner og kultur- og fritidsaktiviteter skal være tilgængelige for mennesker med handicap. Endvidere skal kommunen tage ansvar for, at der laves tilbud til børn, unge og voksne med handicap. - Handicappolitisk udspil Odense Radikale Venstre, oktober 2017

Klart. Et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine svageste. Men hvem er egentlig uenig i det? Er der dårlig handicapadgang til kulturlivet?

 

17. IT TAKES A VILLAGE TO RAISE A CHILD

Flertallet af nutidens og fremtidens seniorer lever længere og bedre med flere ønsker og muligheder end tidligere. De er aktive i såvel det frivillige som kulturelle Odense og er fortsat aktive medskabere af vores by. Vi skal skabe muligheder for og fremme deltagelse både ved at tænke andre muligheder og oplevelser ind i såvel det frivillige som i byens kulturliv. De ligger inde med livslang viden, som skal sættes positivt i spil – både i forhold til at give viden videre til vores børn og i forhold til at udvikle vores by. - Venstres valgprogram KV2017

Virkelig dejligt udsagn og tanke, og vi får lyst til at vide mere om den verden, hvor de forestiller sig dette i. Tænk, hvis flere arkitekter tegnede flergenerations-boliger, så familier kunne flytte sammen og have glæde af og være til glæde for sine gamle. Lad os få flere ældre (og al deres erfaring og viden) i spil! ❤

 

 

18. DE GRATIS GLÆDER I ODENSE

Natur og kultur på recept til dem, der befinder sig i en særlig sårbar livssituation. - Alternativet Odenses hjertesager, KV17

Gerne! To bøgekrammere og en klaverkoncert på kons, tak. Nå ja, de er der jo i forvejen, de gratis glæder i Odense.

Ok, vi forstår budskabet og kan lide det. Det er lidt ligesom “træk vejret”, “se op” eller “slå koldt vand i blodet” - det gør man ofte helt af sig selv, men nogle gange er det vigtigt at få sagt. Natur og kultur er godt for dig som menneske!

Men hvordan skal det ske? Kan det ikke klares i en samtale og med et godt råd? Kommer folk ikke frem til at gå en tur i skoven selv?

 

 

19. MERE MUSIKSKOLE

Ikke alle børn er orienteret mod teknik og naturvidenskab. For en del børn er det musikken, der trækker. Vi foreslår, at Musikskolen styrkes rent økonomisk med en million ekstra om året. - Venstres budgettale 2018

For at sætte egenbetalingen ned? Hvad med at gøre det gratis? Eller bedre, obligatorisk! 👍

 

20. MEN SKAL DE IKKE OGSÅ BARE VÆRE BØRN LIDT?

Alle børns potentiale [skal] udvikles maksimalt – ikke KUN det boglige. men f.eks. også det praktiske, det kreative og det musiske. – Liberal Aliance, la-odense.dk/politik/

Uha, det gør ondt i øjnene at læse “udvikles maksimalt” i samme sætning som “børn”. Man skal ikke længere leve, men udleve sig selv. Være velsmurt, godt kørende, oppe i gear eller som fitnessreklamerne postulerer: “Din krop, din maskine!”. Det mekaniske og funktionelle sprog har indtaget vores pædagogik, og vi bliver opdraget og ser os selv som objekter, der kan og skal optimeres for at være tilstrækkelige. Ikke bare vores krop, men også vores psyke.

Børn skal ikke “udvikles maksimalt”, uanset hvor kreativt det stimuleres eller formuleres. Barnet skal lære og lege, gerne samtidigt.

 

 

21. MERE KUNST UD I HVERDAGEN

Kunst ind i borgernes og byens liv – i vuggestuer, børnehaver, skoler, plejehjem, dagcentre og alle de steder, hvor borgerne mødes. - Alternativet Odenses hjertesager, KV17

Endnu bedre: På de udendørs facader og husmure!
Men det er en dyr sag – kunst i hverdagen – med mindre man skærer i kvaliteten og får frivillige til at lege bamse og kylling i frokostpausen.

 

 

22. BYEN SOM ÉN STOR KOLOHAVE

Lad os få frugttræer plantet i hele byen, så vores børn og børnebørn vil kunne spise æbler, pærer og blommer, når de vandrer gennem byen. Lad os skabe rum til at man kan dyrke egne grønsager, selvom man bor på tredje sal. - Radikales budgettale 2018

Grønt på alle gader i Odense og mad til hver en sensommeraftentur! Ytringsfrihed, stemmeret og plantepligt. Ind i grundloven med det!

Men, var det her ikke kolonihavernes formål? Fælles kolohaver lyder ret fedt, men svært at forestille sig i praksis. Det er noget rod med nedfaldsfrugt, og folk vil blive sure på kommunen, hvis de så bliver stukket af hvepse, og kommunen vil føle sig ansvarlige... Men vi elsker tanken! 👍

 

23. TILLADELSER I STEDET FOR TILSKUD?

Initiativer til nye kulturprojekter vokser ud af ildsjæles idéer. Noget er offentligt finansieret, og meget er der i dag også fundet penge til hos fonde og virksomheder, for at det kan ske. Her er kommunens opgave mere at bakke op i form af rammer og tilladelser. - Socialdemokratiets visioner for Odense, Kommunalvalget 2017

“Her er kommunens opgave mere at bakke op i form af rammer og tilladelser”... end at bidrage økonomisk, eller hvad menes der? Er det bare ny måde at formulere kulturbesparelser på? Ellers er det jo ret selvindlysende sagt: Tilladelser, JA! Give ting fri. One-stop-løsninger. Dygtig rådgivning. Og tilladelser tilladelser tilladelser. 👍

 

 

24. LOKALE TALENTER OG ILDSJÆLE

De andre partier er mest interesserede i at bruge mange penge på store prestigeprojekter og festivaler for etablerede stjerner. Vi vil i højere grad støtte op om de lokale iværksættere, der skaber Odenses egne unikke festivaler og kulturelle begivenheder. Vi kæmper for, at Odense tør satse på de lokale talenter og ildsjæle, så deres ideer også kan få luft under vingerne. - odense.enhedslisten.dk/maerkesager/

Det lyder stærkt! Lokale talenter og ildsjæle er jo også meget billigere end professionelle kompetencer... Men hvordan sikrer vi, at kvaliteten også er med? Det er vigtigst. Vi er nysgerrige efter at høre, hvad det er for nogle projekter, talenter og ildsjæle, der skal støttes? Og hvordan sikrer vi den høje kvalitet og frisk luft udefra? Fint ellers.

 

 

25. ENIG!

Vi har en masse fysiske faciliteter til kulturlivet, og derfor skal det de næste mange år i langt højre grad handle om at skabe gode rammer for indhold frem for mursten. Med andre ord: vi skal prioritere midlerne til kulturoplevelser frem for at bygge nyt. - SF-Odenses valgprogram til byrådsvalget 2017

❤👍

 

26. VALGFLÆSK?

SIKO, de odenseanske idrætsforeningers paraplyorganisation, bruger ubeskrivelig mange timer på deres uvurderlige arbejde for idrætslivet i Odense. De får tildelt 65.000 kr. årligt, et meget beskedent beløb for deres indsats. Deres indsatsområde bliver stadig større, det burde deres tilskud også være. Hvor meget mere de bør modtage, er som næsten alt til forhandling. Vi er åbne for forslag. - Dansk Folkepartis budgettale 2018

Der er vel mange mennesker i Odense, der “bruger ubeskriveligt mange timer på deres uvurderlige arbejde” på frivillige tiltag, så hvorfor lige dem så direkte? Men jo, fint med flere penge til kultur og foreninger.

 

27. BYENS RUM

Odense skal være en by, der er indrettet smart og smukt. Byen skal være et sted man har lyst til at bo. Byen skal også være samlingssted for de, der ikke lige bor i byen. For at styrke dette er det vigtigt, at Odense har plads til at der bliver afholdt gadefester og at teatre og spillesteder får mulighed for at udfolde sig. Byens rum skal indrettes så det både er muligt at lave events og at dyrke det daglige fritidsliv. Gader og rum til fysisk udfoldelse skal skabes og vedligeholdes. Det gælder f.eks. legepladser for børn og voksne, skaterparker og boldbaner. - Byudvikling i Odense Radikale visioner for fremtidens Odense, august 2016

Alt godt fra havet på byens gader! 👍👍 Men hvordan skal vi sikre det?

 

28. odense å er fuld af øl

Odense er blevet mere festlig. Store begivenheder som Tinderbox, H.C. Andersen Festivals og Karrusel er blevet en del af Odenses kulturliv på blot få år og har styrket en tro på, at det vi ikke har, det skaber vi. - Socialdemokratiets visioner for Odense, Kommunalvalget 2017

(... eller "køber") 😉

Argh, kunne de ikke have fundet klogere eksempler der? Festlighed er vel næppe en særlig god indikator for ret meget. Hvad med et nyt byslogan: "Odense - det skal drikkes væk!" Eller noget med, at Odense Å er fuld af øl… 

 

 

29. DET LYDER GODT!

Nyopførelse og omlægning af boligområder, med fokus på det sociale, det bæredygtige og det kulturelle. - Alternativet Odenses hjertesager, KV17

Vi ved ikke, hvad det betyder, men det lyder godt. 👍

 

30. BEDRE TURISTINFORMATION

Informationsmateriale, tilgængelig turistinformation, åbningstider i de vigtigste seværdigheder, byguider, uddannelse af personale på hoteller og restauranter og bedre information på fremmedsprog, er nogle af de elementer der skal til, for at vi får løftet vores turismeindsats til gavn for turisterne og de mange odenseanere, der lever af - og kan komme til at leve af - turismen. I alt har vi forslag for 2 mio. kr. om året til at forbedre vores service over for byens turister. - Det Konservative Folkepartis budgettale 2018

Bedre information på engelsk er en mangel, ja. Men hvor mange af disse ting bør kommunen løfte? Skal kommunen lave byguides lige som os? Hvordan vil de fortælle, hvad der er godt og skidt?

 

31. SPÆNDENDE IDÉ

Et samlet årskort til en række kulturinstitutioner. - Alternativet Odenses hjertesager, KV17

Uha det er spændende, men med en noget kompliceret økonomi... Hvad skal sådan et kort koste, og hvordan skulle fordelingsnøglen være i forhold til forbrug? Men spændende ide!

 

32. LIIIGE ÉN ØL MERE

Står vi stille, går alt i stå, og andre byer bliver sjovere at flytte til. Starter vi festen her, kommer flere til. En festival er ikke bare fest. Det er også by-branding, der giver genlyd langt uden for Odenses grænser. - Socialdemokratiets visioner for Odense, Kommunalvalget 2017

Rimelig kækt. Lyder som en, der ikke bare er ved at overtale os andre, men også sig selv om, at det er helt ok liiige at tage en enkelt øl mere, inden vi tager hjem (host.. havner på Boogies).

 

 

33. kultur er velfærd

Betydelige besparelser på ny-anlæg, kultur- og eventaktiviteter uden relation til kernevelfærd: Der igangsættes en tilbundsgående gennemgang af kulturforvaltningen med henblik på at få et detaljeret kendskab til alle aftaler og arrangementer af denne type i Odense Kommune. Kulegravningen skal følges op af en kritisk gennemgang politisk med henblik på besparelser. – Liberal Aliance, la-odense.dk/politik/

Og bagefter skal alle hospitalsklovne, panfløjtespillere og arbejdsløse skuespillere skydes ved daggry på Flakhaven. Hurra.

Kultur er mere kernevelfærd end noget andet.

 

34. TOSSET

1 %-ordningen til kunstnerisk udsmykning ved offentlige anlægsopgaver skal reduceres med 500.000 kr. - Dansk Folkepartis ændringsforslag til 2. behandling budget 2018

No! Det er den sidste ordning, der ikke er underlagt økonomiske, rationelle, kortsigtede kalkyleberegninger, men som er mere vigtig end så meget andet.

 

 

35. FJOLLET

Vi vil bruge færre penge på Odense Filmværksted. [Foreslår, at det kommunale tilskud fjernes] - Venstres ændringsforslag til 2. behandling budget 2018

Filmværkstedet har nærmest ingen midler, i hvert fald i det store billede, så det må næsten være et personligt horn i siden på dem. Fjollet. Styrk det dog, styrk OFF, gør det selvstændigt fra Kulturmaskinen og opgrader filmmiljøet i Odense, så det spiller ind med den fordel, Fyn har på det marked i disse år.

Lad os cementere Fyns position med et stærkt, samlet og tilstrækkeligt bemidlet filmmiljø i Odense. Lad Odense blive centrum for den fynske filmkunst, for filmiværksættere og medvirke til at styrke det samlede kreative økosystem i byen.

 

36. MERE GRØNT? BARE GØR DET!

Pulje til at støtte lokalt forankrede samarbejdsprojekter, der gennem borgernære formidlingsaktiviteter, kultur og projekter understøtter den grønne omstilling i lokalmiljøet. - Alternativet Odenses hjertesager, KV17

Hellere bare top down beslutning om flere træer og flere grønne facader. Og tilladelser til at plante blomster og ranker foran sin egen gadedør i centrum, som i Amsterdam, ville være fedt og skønt.

 

37. INTERNATIONALT ER MÅSKE LIGE AT STRÆKKE DEN

Mens Thomas B. Thriges Gade engang splittede byen konkret som mentalt, binder området nu byens mest historiske kvarter sammen med kernen af Odense. Her midt i landet har ODEON rejst sig og giver nu plads til musik, kultur og konferencer af internationalt format. - Socialdemokratiets visioner for Odense, Kommunalvalget 2017

Jep, det internationale kulturhus med Netto på det mest synlige hjørne fra banegården. Flot. Og indholdet? Ja det er lidt som i Netto - kød og konserves på hylderne. "...Frooooom Paris to Berlin, in every disco I get in - my heart is pumping for låååve." - et internationalt hit

 

 

38. ”HVAD SAGDE JEG”

Vi glæder os over, at projektet på den tidligere Thomas B. Thriges Gade ikke har vist sig at medføre den trafikale eller bymæssige dommedag, som modstanderne spåede for fire år siden. Der er hverken opstået trafikalt ragnarok, butikkernes massedød eller bylivets undergang. - Det Konservative Folkepartis budgettale 2018

👍 Ja ja, vi er enige... Nu sidder vi bare og hører livekoncerter med Infernal... Åh, Lina!

 

FAKTA: Så meget kulturpolitik fandt vi i partiernes budgettaler, budgetforslag og valgprogrammer: 

Sådan gjorde vi:
For at sikre en fair og balanceret vurdering af partiernes kulturpolitik har This Is Odense udpeget en moderator til først at gennemsøge alle partiernes nyligt udgivne valgprogrammer, budgettaler og budgetforslag for politik, der vedrører kulturlivet i bred forstand.
Dernæst har denne person udvalgt en række udsagn fra hvert parti, der repræsenterer bredden i partiets politik på området. Nogle partier har stor bredde og detaljering i deres fremlagte politik, mens andre blot har enkelte punkter.
Udsagnene er blandet og anonymiseret, før de er blevet præsenteret for This Is Odenses skribenthold, der således har anmeldt dem uvidende om, hvilket parti, de tilhører. Anmeldelserne er skrevet med et glimt i øjet og er udtryk for skribenternes holdninger, der af og til stikker i ret forskellige retninger.Luk

Hvorfor rejser de? Og kan vi gøre noget ved det?

Hvorfor rejser de? Og kan vi gøre noget ved det?
Debat | Skrevet af: Kristian Bang Hansen | 29. juni 2017

Det sker med jævne mellemrum. Ofte kommer det slet ikke som en overraskelse for mig. Alligevel rammer det hårdt på moralen. Hver gang endnu en af Odenses store kunstneriske talenter flytter til København, så mindes jeg om, at Odense som storby stadig er en skrøbelig størrelse.

I et opgivende øjeblik føles det som at bygge sandslotte, mens bølgernes evige slag suger fundamentet ud under tårnene. Sådan havde jeg det, da nærmest hele musikmiljøet bag Under Livet og Vellness Plader valgte at pakke kufferten for 1-2 år siden. Så ærgerligt, og samtidig så enormt forståeligt.

Men kan det være anderledes? Selv H.C. Andersen hoppede på vognen over Storebælt og vendte først tilbage, da byen blev lyst op til hans ære. Vi har en række kendte musikere, som bor her i deres karrieres efterår. Lad os få nogle flere til at slå sig ned, mens de er på toppen.

Det bør være muligt at arbejde fuld tid med musik i Odense - også selvom man ikke spiller i TipToe, i Symfonien eller underviser på Kons, musikskole, aftenskole osv. Tænk, hvis nu bare ét stort band, der var signet, valgte at blive her...

Antal festivaler og koncerter bare stiger og stiger i Odense. Der er nu flere end hundrede arrangørgrupper, foreninger og spillesteder, der dyrker musiklivet i Odense og serverer stadigt vildere musikoplevelser for odenseanerne. Mange af de nye – og særligt unge - aktører i byen har et ambitionsniveau og en energi, vi sjældent har set mage.

Men stadig er der hvert år et ubærligt antal af Fyns mest talentfulde musikere og sangere, der tager guitaren på ryggen og flytter til København. Stadig ses Odense ikke som et attraktivt sted at forfølge sin drøm om en professionel karriere i musikken – det på trods af et blomstrende musikliv.

Det er tydeligt, at der har manglet kontinuitet. Med kontinuitet fremspirer musikmiljøer og genrefællesskaber med stærke identiteter, tiltrækningskraft og et rodnet, der strækker ud i spillesteder, værtshuse, indielabels, kollektiver, øvelokaler, pladebutikker osv.

Odense har været en træningsbane for de talentfulde kræfter i musiklivet - arrangører og musikere - men nok hverken deres plan eller drøm på lang sigt. Miljøerne er kommet og gået. Historierne om 90'ernes elektroniske scene og 00'ernes metalscene må nærmest opleves som myter for en tilflytter til Odense. Fortællingen om byens musikliv har fortabt sig i de få, der er blevet - Rock Nalle og Kim Larsen.

Men det er altså ikke, fordi vi ikke skaber de her talenter på Fyn. Der er bare ikke særligt mange af dem, der har set en fremtid her. Så hvad skal der til? Der gik ikke mange måneder, efter MØ eller Malte Ebert flyttede til København, før de fik deres gennembrud.

Hvordan får vi skabt kontinuiteten, så vækstlaget kan gro i samspil med de etablerede, og så musikmiljøer og genrefællesskaber kan rodfæste sig og blive en del af byens - og øens - identitet?

Klub Golem er vel det eneste eksempel (og et fremragende et!) på et miljø, der har fået opdyrket en stærk identitet og tiltrækningskraft gennem mange års kontinuitet. Nogle nøglepersoner har simplelthen valgt at blive her i byen. Tænk, hvis det samme havde været tilfældet med miljøerne omkring Fallos-koncerterne, Leaves Festival og Off The Hook?

Før folk-området blev flyttet til Esbjerg, var musikkonservatoriet med til at opbygge at sprudlende folkmiljø i Odense. I dag er Folk DMA typisk fyldt med fynske prisvindere - men de odenseanske værtshuse og spillesteder er ikke.

Det er nu spændende at følge, om det lykkes Anders Mogensen og de andre skønne jazzfolk at etablere Odense som en ægte jazzby med en fødekæde fra en af Europas bedste jazz-uddannelser (som musikkonservatoriet i Odense faktisk er), gennem spillesteder og festivaler til professionelle karrierer i lokale ensembler og orkestre. Jeg ved, at det er ambitionen.

Odense har jo også en super geografisk fordel, hvis man vil tunere rundt i landet. Der er et kæmpe kulturelt momentum på Fyn anført af nye ambitiøse festivaler som Heartland og Tinderbox, prisvindende teatre og blomstrende kreative fællesskaber på havnene i Odense og Svendborg. Nu har vi endda fået branchefestivalen Music Days til øen.

Er det måske bare, fordi alle andre gør det? Og at alle før dem også gjorde det? Er det ren "fear of missing out"? Hjælp mig med at forstå det - måske kan vi sammen gøre noget ved det.

Tænk hvis de stadig boede her…

Et udpluk af Fyns musikalske diaspora:

Claus Hempler / Folkeklubben / Gulddreng / Lucy Love / Moses: "Andreas" / Master Fatman / MØ / Niels Skousen / Reptile Youth / Sebastian Lind / The Eclectic Moniker / THE WHITE ALBUM / TÅRN

Adi Zukanović / AKSGLÆDE / Christian Juncker / FRANSKE PIGER / FRIBYTTERDRØMME / Geolo Gee / Jesper Mechlenburg / Julie Bertelsen / Jullie Hjetland (Lukkif) / Keith Canisius (Rumskib) / Sylle Struck

BLACK HORSE / DE HØJE HÆLE / DEN FJERDE VÆG / ETAGEN UNDER / FLER FARVER / FIRST FLUSH / FOR AKIA / JØRCK / Kasper Tagel / Keld Lauritsen / Kiki Brandt / onkel ond band / PLÖK / THE LOVE COFFIN / Time Masters / Uffe Steen

Anja Kickbusch / Anna Mose (Gerda Monroe & IKI) / DIET / EKSIL / Gottschalk / GULDIMUND / Juju Me / Karen Mose (Phønix) / KEINE FEAR FOR FLANGEr / La Cuchina Som Sistema / Paper Cranes / Sille Nilsson / Sjæl i Flammer  / SON OF CAESAR / The Folk Factory

 Luk

Odense eksploderer i festivaler: Flere end nogenside

Odense eksploderer i festivaler: Flere end nogenside
Liste | Skrevet af: Kristian Bang Hansen | 17. maj 2017

For tredje år i træk har jeg fornøjelsen af at præsentere This Is Odenses komplette guide over festivaler her i byen.

Som i de tidligere år udkommer guiden, mens festivalåret allerede er godt i gang. Personligt er jeg allerede gået glip af 17 festivaler i år - og der har ikke engang været Havnekultur endnu. Vildt. Stærke nye tiltag som Female Festival, Mer' Metalfest og Music Days har meldt sig på banen, og Zombiefestivalen vendte tilbage i et forbilledligt samarbejde med Musikbiblioteket. Se dem alle i bunden af artiklen.

Når vi er nået midten af maj, har byens arrangører samlet tiltrækkelig mod til at rykke udenfor og indtage pladser, parker og udendørsscener. Nu begynder begivenhederne for alvor at fylde kalenderen! Og den bliver tæt pakket. I 2016 havde vi 61 festivaler i guiden. I år er der 78! Og det tyder på, at det ikke bare er antallet, der stiger. Ambitionerne, kreativiteten og forskelligheden synes også større end nogensinde. Lad os kigge på dem: 

1. Scenoskop Teaterfestival

Teater | 3 dage | Maj | Arrangør: Scenoskop | Sted: Odense Teater

LINK TIL BEGIVENHED

 

2. Teaterkavalkade

Teater | 4 dage | Maj | Arrangør: Odense Dramaskole | Sted: Odense Dramaskole, Ørstedsgade 12

LINK TIL BEGIVENHED

 

3. Odense Tartelet Festival

Mad og musik | 1 dag | Maj | Arrangør: Restaurant Grønttorvet | Sted: DOK5000

Link til begivenhed

 

4. Fladfiske Festival

Lystfiskeri | 1 dag | Maj | Arrangør: Jan og Bo's Lystfiskershop | Sted: Odense Havn

LINK TIL BEGIVENHED

 

5. MakerCity Festival

Udstilling og workshops | 3 dage | Maj | Arrangør: MakerCity | Sted: Odense Havn

LINK TIL BEGIVENHED

 

6. Odense Havnekulturfestival

Musik, dans, kunst, mad og vandaktiviteter | 3 dage | Maj | Arrangør: Ungdomshuset, Odense Kommune | Sted: Odense Havn

LINK TIL BEGIVENHED

 

7. Warehouse Festival

Elektronisk musik | 2 dage | Maj | Arrangør: Slagteriet og Rave Republic | Sted: Slagterigrunden 

LINK TIL BEGIVENHED

 

8. Mangfoldighedsfest

Parade og musik | 1 dag | Juni | Arrangør: Mangfoldighedsfest Odense | Sted: Odense Centrum og Kongens Have

LINK TIL BEGIVENHED

 

9. BørnefestiBAL

Musik og leg | 1 dag | Juni | Arrangør: BørnefestiBAL | Sted: Munke Mose

LINK TIL BEGIVENHED

 

10. German Village og Bierfest

 Øl, marked, mad, fest og leg | 4 dage | Juni | Arrangør: Københavns Oktoberfest | Sted: Kongens Have

LINK TIL BEGIVENHED

 

11. Silhuetten

Musik | 1 dag | Juni | Arrangør: Pro4 og Lavuk | Sted: Odense Atletikstadion

LINK TIL BEGIVENHED

 

12. NBA 3X Odense

Sport og underholdning | 3 dage | Juni | Arrangør: Odense Kommune | Sted: Havnepladsen

LINK TIL BEGIVENHED

 

13. Det Fynske Dyrskue

Udstilling, opvisning, mad og underholdning | 3 dage | Juni | Arrangør: Det Fynske Dyrskue | Sted: Dyrskuepladsen

LINK TIL BEGIVENHED

 

14. Skuespillerskolens Teaterfestival

Teater | 6 dage | Juni | Arrangør: Den Danske Scenekunstskole | Sted: Skuespillerskolen og Teater Momentum

LINK TIL BEGIVENHED

 

15. Asian Culture Festival

Mad, musik og dans | 2 dage | Juni | Arrangør: Asian Culture Festival og Brandts Klædefabrik | Sted: Brandts Passage

LINK TIL BEGIVENHED

 

16. RiddimFestival

Musik | 2 dage | Juni | Arrangør: RiddimFestival | Sted: Asgar Anlæg

LINK TIL BEGIVENHED

 

17. Pure Festival

Musik, kunst og kortfilm | 2 dage | Juni | Arrangør: Kansas City | Sted: Kansas City

LINK TIL BEGIVENHED

 

18. Tinderbox

Musik | 3 dage | Juni | Arrangør: Tinderbox Entertainment | Sted: Tusindårsskoven

LINK TIL BEGIVENHED

 

19. Triatlon Festival

Sport | 4 dage | Juni | Arrangør: Udvikling Fyn/Sport Event Fyn | Sted: Havnebadet

LINK TIL BEGIVENHED

 

20. Worldstory Festival

Workshops, musik og dans | 6 dage | Juli | Arrangør: Worldstory Festival | Sted: Bjergager Solby

LINK TIL BEGIVENHED

 

21. Sommer i Farvergården

Musik, børneteater og leg | 25 dage | Juli | Arrangør: Kulturmaskinen | Sted: Farvergården

LINK TIL BEGIVENHED

 

22. Bas Under Buen

Musik | 1 dag | Juli | Arrangør: OHOI! | Sted: Stark-grunden

LINK TIL BEGIVENHED

 

23. GRØN

Musik | 1 dag | Juli | Arrangør: Muskelsvindsfonden og Tuborg Musik | Sted: Dyrskuepladsen

LINK TIL BEGIVENHED

 

24. Jam Days

Jazz, blues og folkemusik | 5 dage | August | Arrangør: Jam Days | Sted: Amfipladsen, Farvergården og Dexter

LINK TIL BEGIVENHED

 

25. Odense Middelalderdage

Marked og underholdning | 5 dage | August | Arrangør: Odense Middelalderdage | Sted: Tusindårsskoven

LINK TIL BEGIVENHED

 

26. Hesbjerg Gøglertræf

Gøgl, cirkus, mad og musik | 4 dage | August | Arrangør: Hesbjerg Gøglertræf | Sted: Hesbjeg Slot

LINK TIL BEGIVENHED

 

27. HOLI LIFE - Music Festival of Colors

Musik og dans | 1 dag | August | Arrangør: HOLI LIFE Danmark | Sted: Kongens Have

LINK TIL BEGIVENHED

 

28. HCA City Games

Idræt | 6 dage | August | Arrangør: Odense Gymnastikforening | Sted: Odense Idrætspark

LINK TIL BEGIVENHED

 

29. Dynamos festival for nycirkus og ny scenekunst

Performance og scenekunst | 2 dage | August | Arrangør: TinCan Company | Sted: Byens Ø

LINK TIL BEGIVENHED

 

30. Odense Blomsterfestival

Udstilling og underholdning | 4 dage | August | Arrangør: Odense Blomsterfestival | Sted: Odense Centrum

LINK TIL BEGIVENHED

 

31. odense japan days

Dans, opvisninger, workshops og udstillinger | 2 dage | August | Arrangør: Odense Japan Day | Sted: Kulturmaskinen og Odense Rådhus

LINK TIL BEGIVENHED

 

32. Skaldyrsfestival Odense

Mad | 2 dage | August | Arrangør: Restaurant Nordatlanten | Sted: Byens Ø

LINK TIL BEGIVENHED

 

33. H.C. Andersen Festivals

"Alt kan ske" | 8 dage | August | Arrangør: H.C. Andersen Festivals | Sted: Odense Centrum

LINK TIL BEGIVENHED

 

34. Spoken Word Festival

Oplæsning, musik, debat og foredrag | 7 dage | August | Arrangør: Studenterhus Odense | Sted: Odense Centrum

LINK TIL BEGIVENHED

 

35. HCA Comedy Festival

Stand Up | 4 dage | August | Arrangør: Stand Up i Odense | Sted: TBA

LINK TIL BEGIVENHED

 

36. Skibhusfestival

Musik og leg | 1 dag | August | Arrangør: UngNord, Odense Kommune | Sted: Skibhuskvarteret

LINK TIL BEGIVENHED

 

37. OFF - Odense International Film Festival

Film, spil, mad og underholdning | 7 dage | August | Arrangør: Odense International Film Festival, Kulturmaskinen | Sted: Brandts Klædefabrik

LINK TIL BEGIVENHED

 

38. Højbystævnet

Folkemusik | 3 dage | September | Arrangør: Højbystævnet | Sted: Højby Forsamlingshus og Café Bakkegården

LINK TIL BEGIVENHED

 

39. Øllets Dag

Marked, smagning og musik | 1 dag | September | Arrangør: Ølentusiaster i Odense | Sted: Amfipladsen

LINK TIL BEGIVENHED

 

40. Karrusel

Musik og gadefest | 3 dage | September | Arrangør: Karrusel | Sted: Odense Centrum og Havn

LINK TIL BEGIVENHED

 

41. Portvinsfestival

Marked og smagning | 2 dage | September | Arrangør: Arrangørgruppen "Portvinsfestival i Vintapperstræde" | Sted: Vintapperstræde

LINK TIL BEGIVENHED

 

42.Mod.Strøm

Musik, kunst og kulturoplevelser | 10 dage | September | Arrangør: Kulturregion Fyn | Sted: Hesbjerg Slot

LINK TIL BEGIVENHED

 

43. Fjordens Dag

Vand- og naturaktiviteter | 1 dag | September | Arrangør: Kerteminde, Nordfyns, Odense Kommuner | Sted: Odense Fjord, Stige Ø og havnen

LINK TIL BEGIVENHED

 

44. SPIS! Odense Food Festival

Mad, marked, film, foredrag og workshops | 7 dage | September | Arrangør: SPIS! Odense Food Festival | Sted: Odense Centrum

LINK TIL BEGIVENHED

 

45. Semesterstartsfesten SDU

Musik | 1 dag | September | Arrangør: Syddanske Studerende | Sted: SDU i Odense

LINK TIL BEGIVENHED

 

46. Odense Barokfestival

Klassisk musik | 3 dage | September | Arrangør: Odense Barokfestival | Sted: Vor Frue Kirke

LINK TIL BEGIVENHED

 

47. MIX ODENSE | LesbianGayBiTrans Film Festival

Film | 5 dage | Oktober | Arrangør: Lambda | Sted: Café biografen

LINK TIL BEGIVENHED

 

48. WHINN - Week of Health and INNovation

Konference, udstilling, workshops og foredrag | 3 dage | Oktober | Arrangør: WHINN | Sted: Odense Congress Center

LINK TIL BEGIVENHED

 

49. PHONO festival

Elektronisk musik, lys- og lydkunst | 4 dage | Oktober | Arrangør: PHONO | Sted: Odense Havn

LINK TIL BEGIVENHED

 

50. Fyns Tango Festival

Dans | 3 dage | Oktober | Arrangør: Baila el Tango - Argentinsk Tango på Fyn | Sted: Rosenbæk Torv

LINK TIL BEGIVENHED

 

 

51. Harry Potter Festival

Oplæsning, sport, musik og leg | 3 dage | Oktober | Arrangør: Odense Bibliotekerne | Sted: Odense Centrum

LINK TIL BEGIVENHED

 

52. Iværksætterfestival

Workshops og foredrag | 5 dage | November | Arrangør: Odense Kommune | Sted: Stjerneskibet

LINK TIL BEGIVENHED

 

53. Syddansk Musikkonservatoriums Kammermusikfestival

Klassisk musik | 6 dage | November | Arrangør: Syddansk Musikkonservatorium | Sted: Musikkonservatoriet, Musikbiblioteket og SDU

LINK TIL BEGIVENHED

 

54. Lyvefestival

Leg og fortællinger | 1 dag | November | Arrangør: Odense Bibliotekerne | Sted: Musikhuset Posten

LINK TIL BEGIVENHED

 

55. Odense Gaming Week

E-sport og gaming | TBA | November/December | Arrangør: Odense Kommune | Sted: ODEON

LINK TIL BEGIVENHED

 

56. odense illuminated

Lyskunst, musik, foredrag og fakkeloptog | TBA | December | Arrangør: HCA Fonden, SDU og Odense Kommune | Sted: Flakhaven, SDU m.fl.

LINK TIL BEGIVENHED

 

57. H.C. Andersen Julemarkedet

Historisk marked, mad og underholdning | 6 dage | December | Arrangør: Odense Kommune | Sted: Sortebrødre Torv

LINK TIL BEGIVENHED

 

Festivaler, dU (måske) allerede er gået glip af

58. SPIS! Uge 5

Mad | 6 dage | Februar | Arrangør: SPIS! Odense Food Festival | Sted: 11 restauranter i Odense | LINK TIL BEGIVENHED

59. Vinterjazz

Musik | 24 dage | Februar | Arrangør: Copenhagen Jazz Festival | Sted: Dexter, Studenterhuset og Momentum | LINK TIL BEGIVENHED

60. Dining Week

Mad | 8 dage | Februar | Arrangør: Dining Week Restaurant Festival | Sted: bl.a. Restaurant Nordatlanten, Oluf Bagers Gård, Bacchus og Odense Zoo | LINK TIL BEGIVENHED

61. Mer' Metalfest

Musik | 3 dage | Februar | Arrangør: Kansas City | Sted: Kansas City | LINK TIL BEGIVENHED

62. Female Festival

Musik, foredrag og workshops | 3 dage | Februar | Arrangør: Female Festival Arrangørgruppe | Sted: Ungdomshuset | LINK TIL BEGIVENHED

63. Spot On - Talenter i Maskinen

Musik | 2 dage | Marts | Arrangør: UngNord, Odense Kommune | Sted: Kulturmaskinen | LINK TIL BEGIVENHED

64. Music Days

Foredrag, samtaler og workshops | 3 dage | Marts | Arrangør: Music Days | Sted: ODEON | LINK TIL BEGIVENHED

65. Odense Lyrik Festival

Oplæsninger og musik | 9 dage | Marts | Arrangør: Lyrikgruppen FynsVærk | Sted: Teater95B | LINK TIL BEGIVENHED

66. Spiritus Festival

Smagning og marked | 1 dag | Marts | Arrangør: Vinens Verden | Sted: Teater95B | LINK TIL BEGIVENHED

67. Forårsfestival

Klassisk musik | 6 dage | Marts | Arrangør: Syddansk Musikkonservatorium | Sted: Musikkonservatoriet | LINK TIL BEGIVENHED

68. Odense Zombie Festival

Film, musik, foredrag og zombiewalk | 4 dage | Marts | Arrangør: Odense Zombie Events  | Sted: Musikbiblioteket | LINK TIL BEGIVENHED

69. Mer' Elektronisk Fest

Musik | 3 dage | April | Arrangør: Kansas City | Sted: Kansas City | LINK TIL BEGIVENHED

70. Guldægget

Film | 1 dag | April | Arrangør: Medievidenskab på Syddansk Universitet | Sted: SDU i Odense | LINK TIL BEGIVENHED

71. The Ugly Duckling Swing Festival

Dans | 4 dage | April | Arrangør: Lindy Hop Odense - Swing the Shoes | Sted: OASK Danseskole | LINK TIL BEGIVENHED

72. Dansens Dag Odense

Dans og performance | 1 dag | April | Arrangør: Odense Kommune | Sted: Odense Centrum | LINK TIL BEGIVENHED

73. Forskningens Døgn

Foredrag, underholdning og workshops | 1 dag | April | Arrangør: Syddansk Universitet | Sted: SDU i Odense | LINK TIL BEGIVENHED

74. Odense Fejrer ODEON

Musik, teater, dans og performance | 9 dage | Maj | Arrangør: Odense Kommune | Sted: ODEON | LINK TIL BEGIVENHED

75. Bonsai Festival

Udstilling og opvisning | 1 dag | Maj | Arrangør: Dansk Bonsai Selskab | Sted: Odense Sportscentrum | LINK TIL BEGIVENHED

76. Odense Spilfestival

Brætspil, film og mad | 1 dag | Maj | Arrangør: Odense Spilfestival | Sted: Amfipladsen | LINK TIL BEGIVENHED

77. Pale Ale Festival

Øl og musik | 4 dage | Maj | Arrangør: Christian Firtal | Sted: Vintapperstræde | LINK TIL BEGIVENHED

78. Mer' Rapfest

Musik | 2 dage | Maj | Arrangør: Kansas City | Sted: Kansas City | LINK TIL BEGIVENHED

Få overblikket over hele året

Klik på billedet, print ud og hæng op.

Odense har mange festivaler. Her i guiden har jeg taget 78 med, og man kan altid diskutere hvor grænsen mellem arrangement og festival går. Du har sikkert også undret dig over en eller flere undervejs. Måske tænkte du straks på Kagens Dag, da du så Øllets Dag, eller studsede over Semesterstartsfesten, fordi du husker hvordan festerne var på SDU, dengang du gik der... Måske burde listen fokusere mere på kvalitet end kvantitet?

Skyd jeres forslag og kritik afsted. Så rammer jeg måske helt plet næste år.

Jeg vil også rigtig gerne høre, hvad I synes, der stadig mangler her i byen? Hvad med nogle festivaler, der hylder Odense som robotby? Cykelby? Grøn storby? Nogle flere festivaler, der sætter fokus på vores forskellige bydeles særpræg? Skibhus fører an, og sidste år havde vi en "Østerbro Festival". I år er Vesterbro Beboerforening begyndt at rykke på sig - i første omgang med markedsdage på Grønnegade. Spændende. Lad os se om Dalum/Sanderum, Bolbro, Åløkke, Hunderup og de andre kan følge trop.

På resten af Fyn sker der også en masse spændende på festivalfronten, hvor de lokale særpræg og miljøer udnyttes eksemplarisk: Heartland, Avernax, Fællestival, Svendborg Graphic, Svendborg Sound, Hindsgavl Festival og Love In på Skarø. Uden at kopiere, er der så nogle vigtige strøminger, vi bør lade os inspirere af her?

Deltag i debatten herunderLuk

Den odenseanske restaurantrevolution fortsætter!

Den odenseanske restaurantrevolution fortsætter!
Meninger | Skrevet af: Bo Jessen | 13. november 2016

Synes du også at, der sker meget på den odenseanske restaurantscene? Så tager du ikke helt fejl. Vi samler op på udviklingen og afslører nye restauranter.

For godt et år siden skrev vi om den odenseanske restaurantrevolution, der har gjort Odense til en gastronomisk destination. Sidenhen er Restaurant Pasfall blevet nævnt i Michelin-guiden. I den nyeste White Guide er der fundet plads til 11 odenseanske restauranter, og White Guide nævner selv byens udvikling som særligt interessant. Byens gastroscene er også blevet beskrevet i en artikel-serie i SAS Travel Magazine, hvortil vi også blev interviewet. Madskribenten Anders Husa har lavet en madguide til byen, I Pupi Siciliani er blevet udnævnt til en af de 19 mest anerkendte italienske restauranter i Danmark af Det Italienske Handelskammer og Burger Anarchys festivalburger er blevet kåret til Danmarks bedste af Gastromand.dk.

Burger Anarchy præmieres for den "suverænt bedste festivalburger". Foto: Gastromand.dk

Faktisk har Odense i dag allerede flere restaurationer per indbygger end Århus og Aalborg. Vigtigst er det dog, at der er kommet en hel masse nye restauranter til, og at der melder sig stadig flere på vej...

Frokostrestauranter skyder frem

Lette frokost/aftenrestauranter skyder frem i både bymidten og byens brokvarterer. I november sidste år åbnede salatrestauranten AC Deli på Læssøegade. Restauranten langer fyldige salater med mellemøstlig- og middelhavsinspiration over disken. Godt og vel samtidig åbnede Soup Stone Café i Store Gråbrødrestræde, der med dedikation til hele verdens suppekunst har turde sætte en retning og bliver belønnet for det. I maj åbnede Den Grønne Café på Skibhusvej med salat, andre lette frokostretter og masser af økologi på menuen; fra august har Banh Mi Sai Gon på Vesterbro indbudt til opfriskende sund mad på farten fra det autentiske vietnamesiske gadekøkken; i eftersommeren blev der plads til sushi street food-restauranten Seaweed i Brandts Passage, og for en måneds tid siden åbnede en af byens unge natklubfolk, Oliver Gorju, så Olivers Salatbar i Pogestræde.

AC Deli. Foto: Marialouiseskovbo.com

At Odense er nået dertil, hvor frokostrestauranter skyder op til højre og venstre, ikke bare i bymidten, men i byens brokvarterer - som tilfældet er med med både AC Deli og Den Grønne Cafe - er et kæmpe skridt frem. Mon ikke snart der f.eks. kommer en restaurant, cafe eller bar mere på havnen? Jeg ønsker mig endnu større dedikation til at dyrke det særegne, smagen og kvaliteten hos de nyåbnede steder. At de næste tør skille sig endnu mere ud, og ikke laver endnu en salatbar, men finder deres egen vinkel. Mulighederne er uanede.

Street food-scenen lever, og mere er på vej...

Mexikansk street food er det også blevet til, da Geoff Bubar i februar åbnede Gringas i Overgade. Simpel, velfungerende mexikansk mad bygget op omkring lokale og økologiske råvarer. I det hele taget er street food-scenen livet op: Pedros Grill & Veggies, Allô Bahn Mi, Mads og Mikkel's Lune Pandekager er på plads til forskellige arrangementer med deres foodtrucks, og sidstnævnte har endda åbnet en pop up-pandekagejoint i Kongensgade 8. Snart åbner en vietnamesisk street food-restaurant i starten af Vestergade og der er endnu flere og større nyheder på vej, som det dog er for tidligt at skrive noget om her.

Pedros Grill & Veggies. Foto: Pedros Grill & Veggies

Michelinstjerner til Odense?

På gourmetscenen sker der også noget. The Balcony åbnede i slutningen af april en fynsk gourmetrestaurant i krydset mellem Vestergade og Kongensgade. Fra balkonen er der udsigt til det, der engang var Danmarks farligste m2, men det er det, der sker indenfor nu, som forandrer byen mest. Sæsonbetonede fynske råvarer i en formel setting, der grænser til det dekadente. Allerede i juni måned blev restauranten anmeldt som mesterklasse af White Guide og kaldt Odenses bedste restaurant. I den dugfriske udgave af White Guide er The Balcony rangeret som Odenses bedste og Nordens 40. bedste restaurant - en meget imponerende bedrift på så kort tid af det unge køkkenhold. Maden blevet kaldt “begejstret ambitiøs”, og nu mangler restauranten bare at finde sin helt egen vej uden om de sikre lån fra de andre danske toprestauranter, og hvem ved så om Odenses første Michelinstjerne havner oven på Froggy’s (hvem skulle have troet det)?

Østers på The Balcony, Vestergade. Foto: The Balcony

I oktober åbnede Café & Restaurant Kongens Have i tilbygningen til Odense Teater. Væk med billetkontoret i den smukke tilbygning, og farvel til det faktum at Odense Teater hidtil har været uden en egentlig restaurant. Selvom logoets design ikke just peger på kvalitet, så gør forpagteren det til gengæld. Det er nemlig Stefan Graversen, der også driver Restaurant Nordatlanten på havnen. Indretning er lys og nordisk, og en flot vindeltrappe forbinder stue og 1. sal. Caféen er åben fra morgenstunden, mens restauranten er åben til aften, og byder på 3-, 5- eller 7-retters dansk-fransk i hvad der ligner grænsesøgende og lovende kombinationer. Fyens Stiftstidende har allerede kastet en begejstret anmeldelse afsted. Jeg ser frem til sommerservering i Kongens Have og håber flere andre kulturinstitutioner følger trop og får mad på menuen.

Café & Restaurant Kongens Have. Foto: Odensespiseguide.dk

Vinbarer galore!

Det er ikke bare restauranter, som knopskyder mellem odenseklinkerne. Ikke færre end fem (!) nye vinbarer er åbnet inden for det seneste år: Først var det S'vineriet vinapotek, der siden november sidste efterår har serveret gode vine i industrielle rammer og glødepærernes skær i Klaregade. Næsten samtidig åbnede drengene på mmoks vinbar i baglokalerne på Kongensgade. I forsommeren kom turen så til det, der er blevet til min primære vinøse forbindels; Lalou Vinbar i Pogestræde, der har taget navn fra den nordfranske biodynamiske vinkone fra Bourgogne. Her serverer Ivan Laursen og Thomas Brieghel naturvine (med mere) og franske specialiteter til absolut rimelige priser. Samtidig åbnede Noé Vinbar i Kongensgade og endelig, i løbet af sommeren, Amy's Bar & Winehouse, der dog er mere bar end wine.

Lalou Vinbar, Pogestræde. Foto: letsblogsomeshit.dk/

Odense har allerede nogle af landets bedste ølbarer i form af Christian Firtal - Odense og Carlsens Kvarter, men i sommeren fik Bryggeriet Flakhaven nye ejere og en endnu større fokus på fynsk øl, og for det ikke skal være nok har Odense nu også fået et ølkloster klædt i lyse farver, Dunkbar i Jernbanegade. Bag Dunkbar står ølnørderne Peter Pagh og Stefan Lund Jørgensen, der begge har stået bag baren hos Christian Firtal. 10 haner med øl og fuld fokus på kvalitet, og tre haner til cocktails. Vi elsker nørder.

Det er her i lokalerne på Jernbanegade, at Dunkbar netop er åbnet. Foto: Stovt.dk

Revolutionen fortsætter...

Der er ikke noget, der tyder på, at revolutionen løjer af. Tværtimod.

Den 22. november åbner Bar'Tapas mellem Restaurant No. 61 og mmoks i Kongensgade (vil nogen i øvrigt venligst tvinge byggematadoren Thomas Lund til at frasælge Kongensgade no. 67, så gadens sår kan blive helet og bebygget?). Mickey og Malte Christensen fra Sæson teamer up med vennen Amir Alwa og har ansat Tony Linde, der tidligere har været på Ruths i Skagen. De kommer til at servere running tapas i en spansk-dansk landkøkken combo med fokus på kvalitetsråvarer fra mindre producenter og spanske vine. Nu kan all-you-can eat-tankegangen kun sjældent forenes med kvalitet, men man har en fornemmelse af at de her drenge rent faktisk kan få tingene til at lykkes. Det bliver en restaurant med færre fine ord og plads til alle - gourmet med knallertattitude, kaldte vi det vidst i Sæsons tilfælde, og det var bestemt positivt ment.

Det unge hold bag Bar Tapas. Foto: Bar Tapas

Den 7. december åbner den eksklusive bøfrestaurant MASH (København, Århus, London og Hamburg) i den nu næsten færdigrenoverede ejendom, Vestergade 11, med sommerservering ud til Flakhaven. Selvom der er en større plads i vores hjerter til lokale fødevarer end kædekoncepter, så byder vi MASH-åbningen velkommen som endnu et skridt på vejen mod at gøre Flakhaven til et levende torv med en overflod af serveringssteder. MASH-folkene peger selv på byens stemnings- og temposkift som en af årsagerne til at åbne, og kalder Odense for “det nye Århus - en by alle restauratører vil flokkes om”. Vi mener nu ikke Odense er andet end Odense selv, men er glad for at flere får øjnene op for byens udvikling.

Skitse til det nye MASH Odense. Foto: MASH

Men det er slet ikke det sidste der kommer til at ske i de kommende måneder. Byens veganske madscene, der indtil for nylig er blevet holdt i live af Økollektivet, Kærnehuset i Nedergade, Ungdomshuset Odenses veganske fællesspisning om torsdagen og Rise of Veganism DKs arrangementer på havnen, får en ordentlig overhaling med åbningen af to nye restauranter. Vores gode venner hos foreningen ØKOllektivet, som vi bl.a. samarbejdede med til “Gaden som lærred” har allerede offentliggjort, at de åbner Cafe Kosmos Vegan & Organic i bymidten med veganske og økologiske retter på menuen, skruet sammen med lokale råvarer og med fokus på bæredygtighed og dyrevenlighed. Hvad der er næsten lige så godt er, at de også planlægger at lade cafeen være en lille scene for små kulturelle arrangementer. Det her er helt enormt spændende, og vi klapper i vores hænder over, at en af byens sejeste foreninger nu går restaurantvejen.

Holdet bag ØKOllektivet og Café Kosmos. Foto: ØKOllektivet

Samtidig kan vi også afsløre, at Vladimir Stanić og Elisa Bresson inden længe åbner en vegansk økologisk cafe på hjørnet mellem Vestergade og Pantheonsgade med navnet Venchi. Fokus er på smag, og menuen kommer til at indeholde burgere, smørrebrød og - synes jeg, allermest spændende - balkan- og middelhavsinspirerede retter. Hvor har jeg lang tid ventet på at kunne dyrke nogle gode jugoretter i Odense, og selvom køkkenet i den region normalt er meget kødbaseret, så er den grønne del også helt uovertruffen. Indretningen bliver industriel, men varm, og den grafiske linje på billedet nedenfor tyder på det bliver godt.

Venchi - endnu en vegansk restaurant er på vej. Foto: Venchi

I byens nye kultur-, teater- og konferencehus, ODEON, åbner også en cafe i løbet af vinteren. Heldigvis faldt deres første indskydelse om at åbne endnu et ligegyldigt nachoshelvede fra hinanden, og i stedet har de lavet et samarbejde med Bo Lindegaard fra I’m a Kombo i København om et fællesskabsorienteret communal dining-koncept til billige penge. Der vil blive dyrket grønt, fisk, vegetarretter og alt sammen med fokus på fynske råvarer. En kantine for alle de mange mennesker der kommer til at arbejde og bevæge sig i Odeon og Thomas B. Thrigesgadeområdet i fremtiden.

Kigger vi lidt længere frem, faldt det i forsommeren endeligt på plads, at der i det nye byggeri på I. Vilhelm Werners Plads kommer en torvehal. Det er nok for tidligt at spekulere alt for meget i form og indhold, men jeg håber på et godt samarbejde med Grønttorvet, fokus på fynske råvarer og kompromisløs kvalitet. De første billeder af byggeriet ser rigtig godt ud med ovenlys og godt med grønt.

Det kommende torvehalsmiljø på I. Vilhelm Werners Plads

Udviklingen på den odenseanske restaurantscene tager syvmileskridt i de her år, og det er vigtigt for byen, at de fleste nye projekter skabes af unge, lokale kræfter, der tror på Odense og gerne vil noget med de steder de åbner. Jeg har allerede fået opfyldt en del af mine ønsker fra sidste år, men der stadig et stort potentiale, der kan udfoldes: Jeg savner for eksempel en god mellemøstlig restaurant i høj kvalitet. En latinamerikansk i gourmetsegmentet, der kan supplere Pastel Brasil. En jord-til-bord restaurant, der udelukkende laver mad på fødevarer fra Odense. Flere steder, der kombinerer kultur/bøger/ideer/whatever og mad. Eller hvad med en alge/tang-restaurant? Vi har Danmarks største ekspert på det felt gående rundt i Odense i form af Ole Mouritsen.

Hvad mangler du i byen? Fortæl os det i kommentarsporet, og se så at komme ud at støtte de nye (og gamle) restauranter.

Husk at du kan læse alle vores anbefalinger af byens 92 mest interessante steder i 2016 på www.thisisodense.dk/da/places.Luk


This Is Odense