Odense Rådhus Kom ind i magtens centrum. Duften af spin, intriger og valgkamp

Odense Rådhus
| Flakhaven, Odense C | Skrevet af: Mira Erik | 11 anbefalinger

Odense Rådhus er placeret på et af byens gamle midtpunkter Flakhaven og består af en ældre og en nyere del. Det er dermed en god bid odensehistorie. Det er også historien om magtfulde og næsten alfaderlige embedsmænd og magtliderlige politikere, der klæber til taburetterne. Lokumsaftaler, studehandler og politiske kovendinger. Rævekager og velfærdsmilliarder. Kommunerne er stadig dem, der, selvom de siger noget andet, bestemmer mest over din hverdag. Tag et kig ind i det absolutte magtcentrum i Danmarks tredjestørste by.

Det er fedt at gå til byrådsmøde. Det er kedeligt - men det er fedt. Det er hver anden onsdag, magthaverne samles, og du skal ikke komme hver gang, men at have været der bare en enkelt gang, siddet dér på balkonen, og stirret ned på dem; dem, der bestemmer en hel del over dig og din by, set deres rigtige ansigter, som man kan genkende fra de ubehjælpelige valgplakater, hørt deres stemmer sige det, man forventer, eller noget helt andet end man forventer - det er god selvpåført borgeropdragelse. 

Det kan være svært at orientere sig i begyndelsen: Hvad er det her for et game? Hvorfor holder ham der den der lille mærkelige festtale? Hvorfor svarer dé der, men ikke dé der? Og hvorfor hviskefniser den røde borgmester med den blå venstredame - er de ikke på hvert sit hold? Og er der noget med, at det hele er aftalt i forvejen.

De er som forældre. De står for alt det praktiske, som vi andre slet ikke lægger mærke til bliver ordnet. Ukrudtet bliver bekæmpet, træer plantes, fliser og veje lægges om, fortovene fejes og vinduerne i Vollsmose bliver repareret, når de trænger. Der bliver truffet beslutninger om sund mad og børnepasning og ekstra hjælp i skolen, om sivegader, om parkgennembrud, om tryghed og uddannelse, om handicapbusser og kantstensparkeringer. De knokler med det, politikerne, de kedelige beslutninger, rammerne der skal være i orden, for at vi andre kan trives. 

Man kan tage disse forældre for givet, eller vrænge på næsen af dem, fordi de er så kedelige og trætte og bekymrede og taler så alvorligt om kedelige og bekymrende ting. Men man skal ære sin far og sin mor og forstå, at arbejdet trætter, og at ansvaret ikke er for sjov.

Jeg anbefaler på det varmeste at bruge et par timer en onsdag aften i de smukke plyssæder på balkonen og her opnå indsigt i, og respekt for, hvad det faktisk er de foretager sig, de politikere. Hvad vi allesammen ved, og hvad vi allesammen fortrænger: Det sjove og det egentlige sker, når vi andre er lagt i seng og lyset er slukket.

Her kan du se, hvem de er: http://www.odense.dk/topmenu/indflydelse%20og%20politik/odense%20byraad/byraadets%20medlemmer   

Her kan du se, hvad de tjener på deres beslutningsarbejde (det er ikke meget): http://www.information.dk/telegram/478497

  • Man - Søn: -
Link til sted Find vej


This Is Odense